Протестите срещу цялостния реформен проект на правителството започнаха миналия месец

...
Протестите срещу цялостния реформен проект на правителството започнаха миналия месец
Коментари Харесай

Масовите стачки във Франция са първият голям тест за Макрон

Протестите против цялостния реформен план на държавното управление започнаха предишния месец

Дългът на SNCF е на стойност 46.6 млрд евро. Още по тематиката
Франция ще вложи 36 милиарда евро за модернизиране на железниците

Макрон се пробва да реформира трудовите контракти в една от основните замъци на синдикатите
28 фев 2018
Започва борбата за парите в Европейски Съюз

България е за увеличение на вноските на страните членки в бюджета, само че като се изключи Германия и Италия никоя от други огромни страни донори не е съгласна с това
23 фев 2018
Новият проблем на Франция - намаляваща безработица, възходящ дефицит на фрагменти

Безработните са на най-ниското ниво от 6 години
15 фев 2018
Последният опит на френски политик да реформира железопътния бранш в страната беше през 1995 година и докара до политическия погром на тогавашния министър-председател Ален Жюпе. Над 20 години по-късно реформаторските упоритости на президента Еманюел Макрон припомнят остарелия разгром.

Миналия месец кабинетът на Макрон разгласи втория си рунд стопански промени - този път ориентирани против задлъжнялата държавна железопътна компания SNCF. Отговорът не закъсня - до края на юни синдикатите ще организират стачки всеки два от пет дни. Тъй като към железничарите се причислиха личният състав на авиопревозвача AirFrance, службите по непорочност и енергийните синдикати, медиите неслучайно нарекоха днешния ден " черен вторник ".

Защо промяна Задълженията на жп компанията са се удвоили в границите на 20 години.
При оповестяването на финансовите резултати при започване на годината президентът на SNFC Гийом Пепи разяснява, че компанията става все по-модерна и конкурентоспособна. За предходната година SNFC е съумяла да усъвършенства резултатите си, отбелязвайки растеж на приходите с 4.2 прочие пункта до 33.5 милиарда евро. Въпреки това за същия интервал дългът на компанията е повишен с 1.7 милиарда евро, достигайки близо 46 милиарда евро.

На фона на увеличение на задлъжнялостта на SNFC, предишния месец министър-председателят Едуард Филип разгласи проекта за промяна. Едно от настояванията на държавното управление е да прекъсне транспортния монопол на SNFC и да трансформира компанията в по-конкурентоспособна съгласно условията на Европейския съюз (ЕС). В момента чиновниците на компанията получават годишно автоматизирано повишаване на заплащането, 28 дни заплатен отпуск, както и опция за ранно пенсиониране - с 10 години по-рано от останалите французи. Новоназначените фрагменти също по този начин получават гаранция за " работа до живот ".

" Въпреки че работи все по-малко и по-малко, тази социална услуга коства повече и повече на френския народ, а данъкът заплашва да погълне цялата система ", съобщи тогава Филип.

Притеснението на SNFC е, че промяната на Макрон е първата стъпка към приватизация на компанията. До момента държавното управление отхвърля сходни спекулации с аргумента, че компанията е " завещание на французите и ще остане там ".

Към стачките се включиха и чиновниците на Carrefour

Да се тормози ли Макрон

Стачни дейности ще има на всеки два от пет дни до 28 юни, като се чака от стачките да бъдат наранени над 4 млн. души. За президента Еманюел Макрон борбата се обрисува тежка. Правителството му е решено да модернизира бранша и напомня, че придвижването на трен във Франция излиза с 30% по-скъпо, в сравнение с другаде, което прави железниците неконкурентни. Според анализатори стачката на държавните железници може да коства сред 10 и 20 милиона евро дневно.

" Освен SNFC не наподобява да има всеобщо предпочитание за митинги ", разяснява водачът на третия максимален синдикат във Франция Force Ouvriere Жан-Клод Меи. Паралелите с Ален Жюпе и промените от 1995 година също не са уместни - за разлика от Макрон той не построява предизборната си акция на обещания за такава промяна, а съгласно изследвания френски гласоподаватели от ден на ден поддържат промени в обществения бранш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР