Протестите на пристанищата за корабоплаване и уникално съдебно дело насочват

...
Протестите на пристанищата за корабоплаване и уникално съдебно дело насочват
Коментари Харесай

Износът на австралийско оръжие за Израел на фокус на фона на съдебно дело, протести в пристанищата

Протестите на пристанищата за мореплаване и неповторимо правосъдно дело насочват вниманието към износа на австралийско оръжие за Израел на фона на войната Газа, търговия, която критиците разказват като потайна и неотчетна.

„ Малко хора знаят, че Австралия разполага с една от най-секретните и необясними системи за експорт на оръжия в света “, сподели австралийският сенатор от Зелените Дейвид Шубридж пред австралийския Сенат във вторник.

Продължете да четете

лист от 3 детайла ICC получава дело за израелския „ апартейд “, „ геноцид “ в Газа Хиляди се причисляват към пропалестински манифестации в Австралия на фона на бомбардировките в Газа Австралийски някогашни министър председатели осъждат Хамас, приканват Израел да избегне гибелта на цивилни завършек на списъка

Съдебно обжалване, стартирано във Върховния съд на Австралия в понеделник от палестински и австралийски правозащитни организации, също се стреми да хвърли светлина върху сенчестата търговия.

Случаят, който е първи по рода си в Австралия, идва откакто австралийски поддръжници на Палестина се причислиха към интернационалното придвижване „ блокиране на лодката “, с цел да стачкуват против доставките на оръжие за Израел. < /p>

Протест в пристанищната ботаника на Сидни, предстоящ в събота, последва сходен митинг в пристанището на Мелбърн в сряда, където деятели легнаха пред камиони, пренасящи товари за израелската корабна компания Zim. < /p>

Но е мъчно да се дефинира дали доставките от Австралия в действителност включват оръжия, които се изпращат до Израел, заради общата липса на бистрота към възходящата военна експортна промишленост на Австралия.

„ Нашето държавно управление не ни споделя за кого изнасяме оръжия; не ни споделя какви са оръжията; не ни споделя кой печели тук, в Австралия, от продажбата на оръжия “, сподели Шубридж в Сената тази седмица.

 

Shoebridge сподели, че такава информация е доста по-малко налична в Австралия, в сравнение с в други страни, в това число Съединените щати.

Това, което се знае, е, че Австралия е издала 350 позволения за експорт на защита на Израел от 2017 година, в това число 52 единствено тази година, съгласно австралийското министерство на защитата. Тази информация беше обществено налична единствено след директни въпроси от Шубридж по време на чуванията в Сената тази година.

„ Голяма и разрастваща се оръжейна промишленост “

Антони Льовенщайн, австралийски публицист и създател на книгата „ Палестинската лаборатория “, сподели, че има „ ужасяващи доказателства “, че западните страни, в това число Австралия, са продавали оръжия, които „ евентуално са се употребява в Газа, до момента в който приказваме ”.

Льовенщайн, който беше основан в Източен Йерусалим сред 2016 година и 2020 година, изследва по какъв начин израелските оръжия и технологии за наблюдаване се употребяват против палестинци и се изнасят по целия свят.

„ Има двупартийна поддръжка [от огромните политически партии] в Австралия за огромна и разрастваща се оръжейна промишленост, без значение от сериозните опасения за човешките права към това “, сподели Льовенщайн.

„ Потайността е от изгода за оръжейната промишленост “, сподели той пред Al Jazeera.

„ Това, което има значение в последна сметка, е да печелите пари “, сподели той.

„ Това е всичко. “

Австралия беше 15-ият максимален експортьор на огромни оръжия в международен мащаб през 2022 година, съгласно Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI), който следи световните продажби на оръжия.

Подобно на Shoebridge, Loewenstein приветства правосъдното предизвикателство, оповестено от палестински и австралийски правозащитни организации в понеделник. Той споделя, че това може да е „ незабравим случай “, против който австралийското държавно управление евентуално ще се „ бори гневно “ в съдилищата.

Al-Haq, една от трите палестински правозащитни организации, участващи в правосъдното дело, също взе участие в други правни провокации, в това число различен евентуален случай, фокусиран върху износа на оръжие от Обединеното кралство в Израел.

Миналия месец Al-Haq и основаната в Обединеното кралство Глобална мрежа за правни дейности (GLAN) писаха на държавния секретар на Обединеното кралство по интернационалната търговия Кеми Баденок, като я помолиха да „ спре всички оръжия лицензи за експорт в Израел ”.

Ако лицензите за експорт не бъдат спрени, Al-Haq и GLAN споделиха, че ще бъде отправено оборване пред Върховния съд на Обединеното кралство.

В Австралия Al-Haq, дружно с Центъра за човешки права Al Mezan и Палестинския център за правата на индивида (PCHR), стартира правосъдно дело във Федералния съд на Австралия с поддръжката на Австралийския център за интернационално правораздаване (ACIJ).

За разлика от Обединеното кралство, австралийският случай е концентриран върху достъп до информация по отношение на позволения за експорт на австралийска защита за Израел, които са били предоставени от министъра на защитата от 7 октомври 2023 година

Рауан Араф, изпълнителен шеф на ACIJ, сподели пред Al Jazeera, че достъпът до информацията за износа е нужен, с цел да се откри дали ще бъде допустимо да се стартира процедура за търсене на правосъден обзор на австралийските разрешителни, с цел да се дефинира дали има „ направено по простъпка ”.

Такива неточности, споделя Араф, биха могли да вземем за пример да включват дали „ министърът на защитата на Австралия не е разгледал критерии, свързани с риска износът да бъде употребен за улеснение на нарушаванията на правата на индивида или могат да отидат в страна, където могат да бъдат употребявани в несъгласие с интернационалните отговорности на Австралия ”.


Международните отговорности включват Женевските конвенции, Конвенцията за геноцида и други интернационалните закони за правата на индивида, сподели тя.

В Обединеното кралство е налична информация, отнасяща се до компании, които подават претенции за разрешителни за експорт, както и естеството на износа и „ даже сумата в долари “, добави тя.

Попитан за правосъдния иск, австралийският министър на защитата Ричард Марлс сподели пред австралийската социална телевизия ABC във вторник, че „ Израел не е търсил никакви оръжия от Австралия и ние не сме дали такива “. < /p>

Той добави, че не може да разяснява повече, до момента в който въпросът е „ пред съда “.

Офисът на Marles изпрати дубликат от изявлението на Al Jazeera, когато беше помолен за позицията на министъра на защитата по случая.

Протести на пристанищата

Австралийски деятели, които стачкуваха на пристанището на Мелбърн в сряда, стопираха камиони, в това число пренасящи товари за израелската корабна компания Zim.

Протестите се причисляват към други сходни митинги, в това число един на пристанището Такома в Съединени американски щати и служащи на летището в Белгия, които отхвърлят да обработват военни колета за Израел.

Zim е обществено записана израелска корабна компания и не е ясно дали някой от корабите или камионите, обект на австралийските митинги, е превозвал военно съоръжение.

Организаторите на митинга в Сидни обявиха, че ролята на Зим „ в израелската военна машина е безмилостна “.

В изявление за австралийската радиостанция 2GB по отношение на митинг, плануван в Порт Ботани в Сидни в събота, министър председателят на NSW Крис Минс разказа Израел като „ дълготраен търговски сътрудник и съдружник на Австралия “.

„ Нелепо е да се допуска или мисли, че търговията ще бъде спряна заради персоналните желания на обособените протестиращи “, сподели той.

„ Не видях тези хора надолу по пристанището, когато става въпрос за търговия с Куба, или Саудитска Арабия, или Китай, или която и да е друга страна, с която може да има различия “, добави Минс.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР