Протестиращите миньори и енергетици, работещи във въглищните ТЕЦ-ове, не откликнаха

...
Протестиращите миньори и енергетици, работещи във въглищните ТЕЦ-ове, не откликнаха
Коментари Харесай

Денков би разговарял за енергетиката, но без мегафони и през блокади

Протестиращите миньори и енергетици, работещи във въглищните ТЕЦ-ове, не откликнаха на поканата от страна на премиера Николай Денков да се явят на диалог в Министерски съвет в следобедните часове на неделния ден.

Въпреки неявяването им плануваният авансово брифинг се състоя, само че единствено с представители на едната страна - Николай Денков, енергийният министър Румен Радев и районният подобен Андрей Цеков.

" Днес повече от всеки път имаме потребност от единодушие по какъв начин да се развие българската енергетика в идващите 20 години. Съгласие, учредено на действителни обстоятелства и същински прогнози, а не на политически измислици и нереалистични упования. За да има единодушие, би трябвало да има диалог, не посредством мегафони, а като седнат представителите на всички страни на една маса за договаряния, с цел да бъде чут всеки и да се откри най-хубавото за всички решение ", разочаровано установи Денков.

Министър-председателят неколкократно акцентира - зад митингите прозират политически ползи .

" Много от настояванията през днешния ден се основават на погрешна и изопачена информация. За страдание, крайният период за изпращане на проектите към Европейска комисия съответства с началото на акцията за локалните избори . Това даде комфортен мотив политически партии и претенденти за локална власт да злоупотребят с опасенията на хората и да ги лъжат с нереалистични упования. Възмутително е, че митингите на " Мини-Марица Изток " се провеждат от водачи на листи за общински съветници . "

Денков прикани - с митинги, блокади и поддържане на политически упоритости решение не може да се откри.

А кои партии стоят зад митингите, попита News.bg - представители на " Възраждане ", " Левицата " и " някои други ", уточни министър председателят , без обаче да влиза допълнително елементи.

" Очевидно се виждат флагове на " Възраждане ", те са там, както и някои от техните народни представители. Така очевидно считат, че ще завоюват известност за изборите, само че те работят против хората от районите. Също по този начин има партийно присъединяване от " Левицата ", както и някои други, само че тези две може най-лесно да се потвърдят. "
 Експерт: ТЕЦ-овете имат бъдеще. Кратко
Експерт: ТЕЦ-овете имат бъдеще. Кратко

Тодор Тодоров: Компенсациите, които страната планува да даде на съкратените служащи, са верен ход, само че не на калпак

Имало и много представители на синдикатите, които са били подготвени да откликнат на поканата за диалог, само че са имали терзания по какъв начин това ще бъде признато от протестиращите, уточни министър председателят.

Денков акцентира - не виждал какво повече може да направи държавното управление като компромис. " Ние сме заложили всички съществени претенции, обсъждани през годините, би трябвало да се конкретизират съответните финансови параметри и опасенията на хората за работните им места. Но това става през разговор. Вратата е отворена. "

Министър-председателят преповтори и главните точки от проектите на страната за зелен преход, изказани неколкократно в последните дни. Сред тях са - не се възнамерява затваряне на ТЕЦ- ове и мини, като те ще работят до 2038 година, с предаването на документите към Брюксел договарянията занапред стартират, с проектите за обективен преход не се поемат съответни задължения, а единствено се обрисува рамка. Стои се зад концепцията за основаване на държавно дружество, което да поеме съкратените служащи, а тези, които не пожелаят да постъпят в него, ще вземат до 36 заплати.

Освен това - страната в последните 4 седмици е привлякла инвеститорски планове за вложения във въглищните райони в размер над 3,5 милиарда лв., които да обезпечат над 430 работни места. В последна сметка, акцентира Денков - фирмите ще бъдат избирани измежду транспарантен и почтен конкурс.
 Делян Добрев: Ще останем без ТЕЦ-ове и без акумулатори
Делян Добрев: Ще останем без ТЕЦ-ове и без акумулатори

Той осъди Плана за обективен преход и отпадането на дерогацията за съветски нефт догодина
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР