Протестиращи срещу правителството на Хонконг се опитаха вчера да влязат

...
Протестиращи срещу правителството на Хонконг се опитаха вчера да влязат
Коментари Харесай

Насилието в Хонконг ескалира

Протестиращи против държавното управление на Хонконг се пробваха през вчерашния ден да влязат в постройката на районния парламент, съобщи Ройтерс. Полицията се намеси и употребява сълзотворен газ против протестиращите, най-вече студенти, които носеха маски и строителни каски. Те се пробваха да обхванат в постройката, разбивайки прозорците, само че бяха пресрещнати от към 100 служители на реда от силите за битка с безредиците, с шлемове и палки.

Обстановката е напрегната и полицията е вдигнала червен афиш, предупреждаващ протестиращите да се оттеглен или против тях ще бъде употребена мощ.

По-рано служителите на реда се пробваха да разпилян с пикантен спрей и палки събралите се на мястото, където бе планувана гала във връзка годишнината от връщането през 1997 година на някогашната английска колония на Китай.

Сградата на районния парламент бе в епицентъра на митингите през последните седмици, проведени против импортиран от държавното управление проектозакон, разрешаващ екстрадициите към континенталната част на Китай.

" През последните няколко години хората стават по-активни, тъй като видяха, че мирният метод не работи ", декларира Чън, 24-годишен участник в митинга.

В опита за навлизане в Народното събрание през вчерашния ден взе участие единствено дребна част от хилядите протестиращи, които блокираха още сутринта основни улици пред държавния комплекс на Хонконг, отбелязва ДПА. Хората се събраха макар горещината от 33 градуса.

Организаторите на протестното шествие в централната част на Хонконг трансформираха крайната му точка заради конфликтите наоколо до районния парламент, съобщи Асошиейтед прес.

Полицията бе поискала от уредниците да спрат шествието, само че те отхвърлиха, и хиляди хора се събраха в парка Виктория, с цел да се включат в него.

Това е последният от серията митинги против противоречивия законопроект, който ще разреши изгонване на обвинени в закононарушения жители на Хонконг в Китай. Правителството на Хонконг се съгласи да отсрочи приемането на закона за неопределен срок, само че протестните демонстрации не престават, като шефът на региона Кари Лам е изправена пред продължаващи апели да подаде оставка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР