Протестиращи пред Министерството на здравеопазването поискаха в сряда оставките на

...
Протестиращи пред Министерството на здравеопазването поискаха в сряда оставките на
Коментари Харесай

Протестиращи поискаха оставките на директора на Пирогов и здравната министърка след случая Даная

Протестиращи пред Министерството на здравеопазването желаеха в сряда оставките на шефа на болница „ Пирогов “ доктор Валентин Димитров и здравната министърка доктор Галя Кондева .

Новината пристигна близо година след гибелта на 15-годишната Даная на 9 май предходната година. Оттогава нейната майка Ани Стоянова се бори за изясняване на случая и провежда поредност от митинги. Тя твърди, че неприятната организация в " Пирогов " може да е довела до гибелта на щерка ѝ.

След случая беше основана фондация " Даная ", чиито представители участваха на демонстрацията в сряда.

Протестиращите настояха Димитров и Кондева да се отдръпват поради нарушавания в ръководството и медицинските действия. По-рано през месеца Кондева анулира заповедта за уволнението на Димитров.

Протестиращите се оповестиха против " политическата безочливост, партийна взаимозависимост и корупция ", както и за преустановяване на практиката в опазването на здравето, която дефинират като „ порочна “.

На 28 февруари пред Министерския съвет също имаше на жители и представители на фондация „ Даная “. По-рано през април новоучредената гражданска самодейност „ Даная за живот “ провежда петиция с шест претенции за незабавни промени в детското опазване на здравето.

Два дни по-късно от Софийската градска прокуратура оповестиха, че е формирано досъдебно произвеждане по случая „ Даная “. Прокуратурата проверява интервала от 28 април до 9 май предходната година, когато е настъпила гибелта на 15-годишната Даная.

Тя е страдала от рядко заболяване, поради което кръвта ѝ се съсирва по-бавно, а всевъзможни пострадвания могат да бъдат рискови. В края на април 2023 година тя удря главата си, в следствие получава мощно главоболие и е прегледана в „ Пирогов “. Според резултата от рентгена няма нищо притеснително, само че скенер не е изработен.

На 5 май обаче Даная още веднъж е в болничното заведение и рентгенът демонстрира съществуване на хематом. Вечерта положението ѝ се утежнява, само че поради празничните дни в този интервал в " Пирогов " няма нито един експерт неврохирург, а единствено специализанти.

На 6 май Даная е преместена в реанимацията на болничното заведение и е оперирана, само че не оцелява.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР