Протест на хората в неравностойно положение, снимка БГНЕС Хора в

...
Протест на хората в неравностойно положение, снимка БГНЕС Хора в
Коментари Харесай

Хора в неравностойно положение протестираха в София


Протест на хората в неравностойно състояние, фотография БГНЕС

Хора в неравностойно състояние излязоха в събота на следващ митинг в София с искане за по-достъпна градска среда и държавна поддръжка за заслужен живот, съобщи БНР. Пред постройката на президентството хората се оплакаха, че градската среда е извънредно враждебна към тях.

" Недостъпността е един от главните фактори, които пречат на хората с увреждания да живеят пълноценно, почтено. Стигна ли до бордюр, край. Взимам 200 лв. пенсия и 50-те лв. интеграционните, които ми се поставят. Обикновено хората взимат 30. Знаете ли какъв брой доста деца не вървят на учебно заведение, тъй като учебните заведения не са налични, тъй като средата в учебно заведение не е привикнала с деца с увреждания и е враждебна ", разясниха протестиращите, представени от БНР.

Според тях средствата за хората с увреждания се харчат неефективно.

В петък общественият министър Бисер Петков разяснява, че се работи за обезпечаването на стабилно финансиране от държавния бюджет на услугите персонален и обществен помощник и домакински асистент. Тези услуги сега се финансират главно от европейските средства, само че дребна част се поема и от държавния бюджет. Проблемът е, че финансирането не стига за всички, които имат потребност.

“До идната година европейските пари ще свършат и хиляди хора могат да останат без персонални асистенти, в случай че бюджетът не поеме разноските за тях. Към момента услугите в домашна среда се употребяват от над 26 000 възрастни и хора с увреждания. Осигуряването на резистентност на тяхното финансиране е част от осъществяването на Националната тактика за дълготрайна грижа ", изясни Петков, без да уточни нужната сума за това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР