Протест на фермерите във Франция блокира осем основни магистрали в

...
Протест на фермерите във Франция блокира осем основни магистрали в
Коментари Харесай

Фермери и таксиметрови шофьори блокираха Париж и Брюксел

Протест на фермерите във Франция блокира осем съществени автомагистрали в 30 департамента, водещи към Париж . Земеделските стопани са недоволни от законодателството, заплащането и налозите. Те към този момент отхвърлиха предложенията на министър-председателя Габриел Атал, и през уикенда дадоха обещание " да обезглавят " столицата.
Първата обсада беше издигната малко преди 2 часа локално време, когато 30 трактора блокираха и в двете направления А4 на към 30 километра източно от Париж. Малко по-късно, и А13 се оказа затворен на към 60 километра северозападно от столицата. Френските медии оповестяват, че трактори са затворили и други основни пътища, водещи към Париж, което е принудило водачите да употребяват по-малки, странични пътища.
 По първична информация, в блокадата са се присъединили към 1500 трактора. Жандармерията разгласи, че се очаквало тракторите да останат на към 30-40 километра от центъра на столицата, като лимитират достъпа до летището " Шарл дьо Гол-Роаси " на север от града и до летище " Орли " на юг, както и до основния пазар за пресни храни в района в Рюнжи, най-големия в Европа.

15 000 служители на реда и чиновници на жандармерията са били мобилизирани, с цел да не позволен влизането на селскостопанската техника в Париж и други градове, където се организират митинги, и да се резервира достъпът до летищата и Рюнжи. Френският министър на вътрешните работи Жерал Дарманен предизвести фермерите, че блокирането на Рюнжи, който доставя 60% от пресните храни в Париж за към 12 милиона души, би означавало прекосяване на алената линия.

След като стана ясно, че фермерите възнамеряват да обкръжат града, френският президент Еманюел Макрон организира спешна среща с основни министри от кабинета във връзка по този начин наречената интервенция " Обсада на Париж ". Заради обстановката, седмичната среща на министрите, която нормално се организира във вторник, беше изтеглена с 24 часа по-рано. Очаква се по-късно довечера министър председателят Габриел Атал да се срещне с водачите на синдиката на селскостопанските служащи.

Фермерите, които във Франция са хиляди, настояват, че са задушавани от бюрокрацията на Европейския съюз и упорстват, че обичайният метод на живот в селските региони е пред колапс. Те желаят по-справедливи цени на продукцията си, продължение на дотациите за дизеловото гориво, употребявано за тракторите и другите им селскостопански машини, както и финансова помощ за биологичните аграрни производители.

Опасенията на френските фермери са многочислени и включват на ниска цена импорт, размерът необработваема земя и бюрокрацията, написа организация Ройтерс. Земеделските стопани би трябвало да извършват избрани условия, с цел да получават дотации от Европейски Съюз - в това число условието да отделят 4 % от земеделската земя за " непродуктивни " площи, където природата може да се възвърне. Това може да стане посредством оставяне на земята под угар.

Двама чиновници на Европейски Съюз обявиха пред Ройтерс, че комисия на Европейски Съюз преглежда опцията за смяна на правилото за угарите, което е било поискано от Франция, наред с други разновидности, с цел да отговори на опасенията на земеделските стопани. Комисията към този момент краткотрайно освободи земеделските стопани от това предписание в отговор на войната в Украйна и опасенията за продоволствената сигурност.

Протест на фермерите се организира и в прилежаща Белгия.  След като проведоха пътен безпорядък в утринния пиков час, блокирайки с тракторите си част от околовръстния път на Брюксел, земеделските стопани прецизираха, че ще продължат да блокират придвижването до вечерта, с цел да стачкуват против разнообразни проблеми - от административни тежести до климатични разпореждания. Протестите им са подбудени основно от ниските приходи на земеделските стопанства. Секторът подлага на критика и Общата селскостопанска политика и отхвърля споразуменията за свободна търговия.

Активистите правят оценка обстановката от час на час. " Продължителността на митинга зависи от реакциите, които получаваме ", съобщи пред Brussels Times един от водачите на митинга, като добави, че протестиращите стартират да идват и на смени. Синдикатът призна, че дейностите на членовете му са пагубни за необятната общност, само че въпреки всичко прикани за поддръжка:

" Гражданите би трябвало да схванат, че ние действаме и в техен интерес. Едно общество, в което селското стопанство е в заплаха, съставлява опасност за всички. Ако разчитаме на други райони на света за жизненоважни запаси, може да има многочислени последствия, изключително финансови. Всички дружно би трябвало да се борим, с цел да не допуснем това да се случи в селското стопанство ", съобщи Гийом Ван Бинст, общоприет секретар на Федерацията на младите фермери пред Brussels Times.

Късно нощес, белгийските фермери блокираха за известно време и дистрибуторския център на една от огромните вериги в град Хале, централна Белгия, само че в понеделник сутринта достъпът до обекта беше възобновен и акцията евентуално няма да засегне магазините.

Очаква се до края на днешния ден се чака проблеми, провокирани от митингите, да има и в южната част на страната. От неделя следобяд към 400 трактора са паркирани наоколо до огромен пътен възел, където се пресичат две съществени автомагистрали и ще останат там най-малко до довечера. В провинция Люксембург трактори блокираха границата с Франция, а трафикът е спрян и най-малко още една автомагистрала.

Утре, организацията на фермерите има среща в кабинета на министъра на околната среда на Валония, където ще бъдат обсъждани финансови обезщетения на фермерите и законодателна промяна за продуктите за растителна отбрана. Синдикатът на фермерите се закани, че в случай че не се стигне до съглашение, неговите членове ще дойдат и в четвъртък в Брюксел, когато се организира срещата на върха на Европейския съюз, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР