Протест и, разбира се, неистов шум по телевизиите – по

...
Протест и, разбира се, неистов шум по телевизиите – по
Коментари Харесай

Държавно-синдикалната безотговорност за тока и здравето ни

Протест и, несъмнено, безумен звук по малките екрани – по този метод беше задействана самобитна акция за " избавяне " на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и комплекса " Мини Марица Изток " през тази седмица.
Дойде зима и внезапно синдикатите пощуряха, този път на тематика " Марица Изток ". А синдикалните водачи Пламен Димитров и Димитър Манолов съумяха да избълват толкоз нелепици за по-малко от половин час ефирно време, че човек да се чуди по какъв начин да разяснява.
Единственото, за което Димитров и Манолов са изцяло прави, е, че няма необятно коментирана и ясна дълготрайна тактика за развиване на енергетиката ни. Обаче и те двамата не блестят много-много с градивни оферти по тематиката. Работи се на парче – в този момент в Народното събрание по неотложност влезе допълнение за Енергийната тактика до 2020 година, само че то касае създаване на инфраструктура, с която да поемем идващия от " Турски поток " газ. 2020 година обаче идва де факто след 1 година т.е. няма нищо дълготрайно в тази ситуация. Другият по-сериозен разговор през последната година в енергетиката беше да строим или не АЕЦ " Белене " - ще строим, само че единствено в случай че намерим кой и с блокираща държавна квота по обещанията на ГЕРБ.
Сега Димитров, Манолов, локалните синдикални водачи и миньори от " Мини Марица Изток " почнаха да се оплакват от " новите " европейски правила за въглеродните излъчвания. Да де, само че те въобще не са нови – признати бяха през месец май, 2017 година! А в края на юни, 2017 година енергийният министър Теменужка Петкова трябваше да каже какво ще желае България поради новите стандарти – по предложение на депутатите от ГЕРБ! Да знаете каква ни е позицията, която трябваше публично да бъде обяснена преди година и половина? Нещо синдикатите да ги чухте – дали я знаят, за какво не са протестирали, в случай че не я знаят? Още по-рано, през февруари 2017 година, на кръгла маса на тематика " Бъдеще за българския въгледобив " персонално зам.-изпълнителният шеф на " Мини Марица Изток " инж. Димитър Чолаков разгласи, че въглищата в Маришкия басейн ще стигнат за промишлен рандеман и надлежно произвеждане на ток за единствено още 30 години!
Като имаме поради всичко това, се получава една ОГРОМНА ДЕМАГОГИЯ. Първо , страната не възнамерява дълготрайно за енергетиката и си трайка, до момента в който не стане някаква рецесия и би трябвало да се гаси пожар. След като бива угасен, продължава да не възнамерява. Второ – синдикатите не реват, когато му е времето, а когато биват задействани заради някаква причина. Сега плачът е по какъв начин търговията с въглеродни излъчвания убивала Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " - плач обаче нямаше, когато излъчванията бяха евтини?! Няма и отговор на въпроса за какво нарастват - дали не е обвързвано с правилото " търсене - предложение ". За Димитър Манолов обаче е по-лесно да изтресе, че " ще загубим публиката, в случай че влезем в елементи " какво съставлява търговията с квоти на нездравословни излъчвания. По-лесно да караме като в следващото жалко риалити... Няма и нито думичка от синдикатите за това, че Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " ще би трябвало да престане да работи на въглища рано или късно и че времето в действителност наближава. За синдикатите е най-важно миньорите да си продължат както до момента – да, но не може. И освен поради екостандартите на Европейски Съюз, а тъй като въглищата свършват!
Когато се готвеха " новите " екостандарти за ТЕЦ-овете, представителят на Европейската комисия по околната среда Енрико Бривио сподели, че има " общоизвестни технологии, необятно публикувани още от 2010 година насам ", благодарение на които може да се реализиран условията за обособяване на нездравословни излъчвания. Само към пет месеца по-късно Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС) реагира шокиращо несъответстващо на данни от отчет на WWF, Climate Action Network, Heal и Sandbag, съгласно които през 2013 година Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " е умъртвила с отделянето на нездравословни излъчвания 730 души , които другояче нямаше да умрат! Изпълнителна агенция по околна среда удостовери, че било правилно количеството на отделения серен диоксид в отчета, само че отчетът бил неакуратен и организацията не знаела правилно ли е, че 730 души са си отишли прибързано, тъй като са дишали доста прекрасен въздух благодарение на ТЕЦ-а! И още нещо – отново през 2013 година, този път съгласно отчет на Европейска комисия, сме похарчили 3 милиарда евро, които можеше да не харчим, в случай че въздухът ни не беше с това качество, с което в действителност е! Починали са прибързано 13 700 души – хоп, в " Мини Марица Изток " какъв брой работеха, да не бяха толкоз? Но за Пламен Димитров да умират годишно толкоз хора, колкото цялостен живот работят в " Мини Марица Изток " е " набожен зелен фанатизъм, превзел света ". А с 3 милиарда евро годишно какъв брой Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " можем да компенсираме?
Още нещо – в края на октомври, 2017 година, ТЕЦ-овете ни, в това число " Марица Изток 2 ", желаеха една година пролонгация, с цел да спазят новите екостандарти. Сега, година по-късно, работещите в " Марица Изток 2 " потеглиха на стачка, а синдикатите взеха да желаят да се откри метод някой различен да заплаща за въглеродните излъчвания, не самият Топлоелектрическа централа. Доста показателно...
Интересно е и друго – Пламен Димитров от кое място знае какъв брой ще коства токът, в случай че съществена суровина е природният газ, а не въглищата? Откъде знае какъв брой би бил токът от " Белене "? За " Белене " цялостен отчет от 1000 и недостатък страници писаха от Българска академия на науките, на никое място не стана на въпрос цената да е 200 лв. на мегаватчас! Специално мен никой не може да ме упрекна в обич към очевидно корупционния план за АЕЦ " Белене ", само че от Българска академия на науките показаха, че индустриалните разноски ще са сред 73 и 91 евро за мегаватчас! Курсът на еврото по отношение на лв. какъв брой е, господин Димитров? А дали международната стопанска система и в частност България не живее непрекъснато в положение на инфлация, т.е. непрекъснато повишаване на артикули, услуги и труд?
В последна сметка ще напомня материала си " Криза за ток в България ще има – къде са политическите решения? " от 22.02.2017 година и ще задам още веднъж същия въпрос. Ще го обогатя и с различен – синдикатите какво оферират, с изключение на някой различен да заплаща за излъчванията на ТЕЦ-овете, които другояче никак не цапали, мантра било (по господин Пламен Димитров)? Нещо значително могат ли да предложат, или знаят единствено да плачат както нормално? Да попитат страната обществено ей по този начин, апропо, дали е допустимо и какъв брой най-малко ще коства да се газифицира производството от Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 "? Каква друга базова мощ може да коменсира ТЕЦ-а? Защото, в случай че не друго, въглищата ще свършат - дали след 30 години или след 50, само че ще свършат, и тогава оправданието с екологията няма да важи. И приказките по какъв начин Полша си пазела ТЕЦ-овете да не ги хвърлят както хвърлят приказки какъв брой комплицирана е търговията с нездравословни излъчвания. Защото Европейска комисия и за това дава хрумвания и оферти за преквалификация и пренасочване на стопанска система - ето ги! Синдикатите ни по кое време ще разясняват? А страната?
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР