Просветното министерство не вижда проблем в обиколките и лекциите на

...
Просветното министерство не вижда проблем в обиколките и лекциите на
Коментари Харесай

МОН не вижда проблем в обиколките на Гешев по училищата

Просветното министерство не вижда проблем в обиколките и лекциите на основния прокурор Иван Гешев в учебни заведения у нас. Това излиза наяве от отговори на МОН на въпроси на " Сега " във връзка зачестилите срещи на Гешев с гимназисти.

През октомври м.г., в границите на самодейността " Правосъдие в бъдещето - прокурори и възпитаници приказват за право ", проведена от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, основният прокурор, както и други прокурори, започнаха да обикалят учебните заведения и да беседват с учениците. Посетени са минимум 20 учебни заведения в най-малко 12 града, като една от срещите на Гешев, да вземем за пример, бе в. Тогава той се обърна към подрастващите с думите: " Може да съм патогенен измамник, може да съм шизофреник. Не приемайте подготвени клишета, събирайте информация! ".

От Българския хелзински комитет обаче разкритикуваха акцията в до Висшия правосъден съвет (ВСС), министрите на образованието и на културата, председателката на Държавната организация за протекция на детето и други поради противоречивите възгледи на Гешев, представящ прокуратурата и себе си като последен страж против беззаконието в България. От БХК обявиха, че тезите, които застъпва основният прокурор, не може да бъдат оценени сериозно от подрастващи, които освен не са приключили право, само че даже не са минали главен курс по встъпление в правото. 

" Това е рисково за просветителното развиване на децата, които няма да образуват свободно мнение по значими въпроси от устройството на страната , а ще попият визии на един основен прокурор, който от дълго време е дал учредения за своята оставка при изначална липса на високи професионални и нравствени качества да заема тази служба, а по този начин също и с следващи дейности. Въвличането на деца в политическа активност, както и в действия, които са неподходящи за просветителното им е развиване, са форми на принуждение над деца според Закона за протекция на детето ", пишеше в писмото на БХК.

В тази връзка " Сега " попита МОН има ли позволение от министерството за тези срещи, извършени ли са те в съответствие с разпоредбите за срещи с възпитаници в границите на учебните заведения, по какъв начин са разпознати точните учебни заведения, които да са част от самодейността, по какъв начин шефовете им са подбрали учениците, участвали на срещите, има ли изразено единодушие от техните родители и други

На всички тези питания от МОН препратиха към Наредба 13 за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното обучение. В нея е планувана опцията в часовете на класа, планувани за гражданско обучение, да влизат " гост-лектори от способени институции, от неправителствени организации или от общественици ", като това следва да става в наличието на класния началник. " Изисква се решение на учебното управление, само че не е належащо друго позволение по силата на цитирания член " , разясниха от МОН. Конкретно за срещите на Гешев оттова предлагат да бъде питана Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България, които са уредници.

Очевидно е, че оттова не виждат проблем в проведените от тях срещи - в противен случай, гордеят се с тях. Най-вероятно е оттова да са получили нужното позволение от учебните управления, както изискват разпоредбите. От тях обаче на процедура излиза, че шефовете могат да поканят или да одобряват поканата от който и да е представител на институция, Неправителствени организации или държавник, без значение дали възгледите му са противоречиви и спорни и въпреки че в училищния закон неотдавна бе добавена редакция, забраняваща партийната активност в образователните заведения.

От МОН показаха още, че опция за визити на представители на правосъдната власт има и по силата на подписано съглашение сред МОН и Висш съдебен съвет за реализиране на просветителна стратегия " Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури " (по която не са срещите на Гешев). Тази стратегия планува опция за влизане в учебно заведение на съдии, прокурори, следователи и правосъдни чиновници, които приказват по тематики, препоръчани от Висш съдебен съвет и съгласувани с МОН. Училищата показват своето предпочитание за присъединяване в програмата пред РУО, което подава информация към МОН, а окръжните съдилища и прокуратури подават информация за искащите магистрати към Висш съдебен съвет. Ако има извеждане на възпитаници от учебно заведение за посещаване, например на съда, тогава се изисква да се създадат нужните стъпки за извеждането на учениците, изясняват от МОН.

Попитахме и Държавната организация за протекция на децата дали счита да направи инспекция дали при срещите на основния прокурор с възпитаници са спазени всички стандарти за осъществяване на мероприятия с деца, изключително по отношение на малолетните участници в срещите.  Близо 3 седмици обаче от ДАЗД към момента няма отговор .
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР