Просветният министър акад. Николай Денков е сезирал КПКОНПИ срещу ректора

...
Просветният министър акад. Николай Денков е сезирал КПКОНПИ срещу ректора
Коментари Харесай

МОН сезира КПКОНПИ за нарушения в ТУ-София

Просветният министър акад. Николай Денков е сезирал КПКОНПИ против ректора на Техническия университет-София поради финансови нарушавания във вуза. Новината, съобщена първо от, бе доказана и от пресслужбата на МОН.

Сигналът на МОН до антикорупционната комисия е от 25 януари т.г. Той се базира на одитен отчет на министерството, започнал на 7 януари т.г. по сигнал на някогашния зам.-ректор, който подаде тъжба до Върховен административен съд против избора на ректор на ТУ-София през декември м.г. Тогава съдът почете жалбата му и анулира избора на ректор, само че просветният министър отхвърли да назначи длъжностен ректор, след което проф. Кралов бе избран отново.

Одитът на МОН в ТУ-София засича различни финансови нарушавания във вуза. Подобно на ректора на, и в ТУ-София ректорът си е раздавал самичък парични награди, нарушавайки по този метод закона, заключават инспекторите на МОН, представени от offnews.bg. По техни данни единствено за два месеца и 10 дни в техническия вуз са били раздадени общо близо 3.5 млн. лева спомагателни хонорари, като някои хора са получавали такива повече от веднъж за месец .

В интервала 1 ноември 2021 - 10 януари 2022 година да вземем за пример са издадени 68 заповеди за погашение на спомагателни трудови хонорари - 47 - за заемащи управителни функционалности, 39 - за личен състав, който не е научно-преподавателски с управителни функционалности. През ноември и декември ректорът на ТУ-София е подписал заповеди за погашение на допълнителни трудови хонорари за значителен принос при осъществяване на служебните отговорности, като в описите с наградените присъства и неговото лично име.

По този мотив министър Денков e написал до ръководителя на КПКОНПИ, че в описите на лицата, които ще получат парични награди, фигурира и самият проф. Кралов,  " от което следва, че е упражнил пълномощия в собствен частен интерес, в противоречие на член 58 от ЗКПКОНПИ и съставлява знак за съществуване на спор на ползи ". " Така издадените заповеди са в нарушаване на член 11, изречение 2-ро от Вътрешните правила за работна заплата, където е регламентирано, че паричните награди на ректора се дефинират от ръководителя на Общото заседание на ТУ-София, което от своя страна не подхожда на член 29, алинея 2 от Закона за висшето обучение ", пишат от МОН. От одита излиза наяве, че в заповед от 11 ноември м.г. са платени 179 000 лева на 88 преподаватели, а 4 800 лева от тях ректорът е подписал за себе си.

По-късно проф. Кралов е издал още две заповеди за допълнителни хонорари, подписани и от основната счетоводителка. В тях се отчитат 24 083 695 лева при бюджет от 29 187 000 лева.  Част от хората, получили спомагателни хонорари, са включени по два пъти, като да вземем за пример самият ректор,  констатират инспекторите. " От изложеното следва, че на проф. дн инж. Ив. Кралов е несъмнено в допълнение заплащане за осъществяване на длъжността ректор и за осъществяване на академичната служба „ професор ”. В качеството си на ректор същият не може да получава други хонорари, с изключение на избраните му в Наредба №23 от 27.08.2020 година за метода за установяване на размера на възнагражденията на ректорите на държавните висши учебни заведения по договорите за ръководство, подписани с министъра на образованието и науката ", пишат инспекторите в отчета си до министър Денков.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР