Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в

...
Проруски настроена дама от Мариупол набра слава с видео в
Коментари Харесай

Наистина ли "освободена" украинка се отказва от украинското си гражданство, като си къса паспорта

Проруски настроена дама от Мариупол набра популярност с видео в TikTok. На клипа русокосата жена с прякор nata.mana4detok къса тържествено украинския си паспорт - страница по страница, след което взема съветския си документ за идентичност и го притиска щастливо до гърдите си. Всичко това под звуците на съветския химн в рокверсията на " Любе " и с надпис, гласящ: " Скоро във всички украински градове ". Заради тази обява профилът ѝ в обществената мрежа беше закрит.

В България унищожаващата паспорта си жена с прякор nata.mana4detok беше показана от проруски настроени консуматори на Facebook като героиня-русофилка, която се отхвърля от украинското си поданство. Публикациите с коментар: " Това вършат жителите на териториите, освободени от укробандеровщината " са събрали голям брой лайкове и мнения, като: " Дано повече младежи в Украйна се осъзнаят и извършат това деяние! ".

Ето и скрийншот на самата обява:



Твърдение: " Освободена " от съветските войски жителка на Украйна се отхвърля от украинското си поданство, като раздира паспорта си

Още от стопкадъра на видеото е видимо, че фотографията от паспорта е на тъмнокоса жена, до момента в който авторката на видеоклипа е русокоса. Качеството на записа е незадоволително положително и не може да се разбере сигурно дали това е фотография на различен човек или на госпожата, която къса паспорта, само че с тъмна коса. Усилията на Екипа за инспекция на обстоятелства на БНР да откри самоличността на дамата удариха на камък, когато TikTok закри профила ѝ поради това видео.

Но даже и откакто беше блокирано в TikTok, видеото продължи да се популяризира. Потребители на платформата го качиха от своите профили, само че като лично видео, в споделен екран. В едната половина е късащата паспорта си украинка, а в другата -  видеокоментар на дейностите на nata.mana4detok. Част от видеокоментарите са иронични. Някои са просто гримаси в реакция на ставащото. Момиче къса съветски паспорт в синхрон с дамата, а една изобретателна красавица се тъпче с хамбургер (), до момента в който на прилежащия екран госпожата с многозначителна мимика си унищожава документа за идентичност. Има и позитивни видеокоментари – по какъв начин вършат сърчица с ръце или пращат въздушни целувки и така нататък

Късащата паспорта се появи и в Инстаграм и Facebook, където събра както похвали, по този начин и закани. Единствената информация за нея е профилната ѝ фотография от съветския интернет-портал Яндекс, където се показва като " Натали " - " мамочка сыночка и трех лапочек дочек " (майка на наследник и три дъщерички) – информацията съответствува и с профилното ѝ име в TikTok nata.mana4detok, като nata е от първото ѝ име, а последната част „ 4detok “ е от съветски и значи 4 деца. От фотографията в Яндекс излиза наяве и градът, в който живее многодетната майка – Мариупол.

Това, което не загатват разпространителите на българския пост, е че дамата къса паспорта, който важи като персонален документ за територията на Украйна, само че не и интернационалния си паспорт, с помощта на който би могла да пътува в чужбина.

От 4 декември 2018 задграничният паспорт дава опция на всички украински жители да пътуват във 128 страни и територии, което класира украинския интернационален паспорт на 41 място по независимост на напредването.



Още нещо омаловажава жеста на Натали - в Украйна от 6 година са въведени персонални карти, също като нашите.

На 10 юли 2015 година украинското държавно управление оповестява решението на Верховната Рада, с което за жителите на Украйна се отстраняват книжните паспорти и се вкарват пластмасови персонални карти. Законът влиза в действие от 1 ноември 2016 година Не е нелегално жителите да се легитимират с книжните си паспорти и част от по-възрастните в страната към момента са с паспорти. По закон пълнолетните са длъжни да преиздадат персоналните си документи на всеки 10 г. 

А от 23 август 2021 година Украйна е първата страна в света, която вкара цифровите паспорти. Чрез приложението Diia украинците могат да се разпознават благодарение на мобилните си телефони.
Заключение
Твърдението че потребителката в TikTok nata.mana4detok се отхвърля от украинското си поданство, е ПОДВЕЖДАЩО . Жената къса неразбираемо чий ВЪТРЕШЕН украински паспорт, само че от 2016 година в Украйна са въведени персоналните карти за идентификация, а от 2021 година в страната важат и цифровите паспорти. Тоест, унищожаването на документа, даже да е неин, не я лишава нито от украинско поданство, нито от опция да се разпознава - с персонална карта или дигитален паспорт, нито от привилегията да пътува в 128 страни по света благодарение на интернационалния си украински паспорт. 

------------------

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл   Други материали от Екипа за инспекция на обстоятелства на БНР може да прочетете на 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР