Проруската партия Възраждане атакува за пореден път журналист заради начина,

...
Проруската партия Възраждане атакува за пореден път журналист заради начина,
Коментари Харесай

"Възраждане" отново атакува журналист заради работата му

Проруската партия " Възраждане " нападна за следващ път публицист поради метода, по който прави работата си.

Емилия Милчева, публицист на свободна процедура, беше наречена клеветник и подбудител поради репортаж за " Дойче веле ", описващ събирането на подписи за референдум за еврото. Зад самодейността за допитването стои партията на Костадин Костадинов. В изказването против Милчева имаше погрешни обстоятелства, обидни квалификации и недоказани изказвания за проведени дейности против " Възраждане.

На конференция на " Възраждане ", чиято авансово оповестена тематика беше до каква степен е стигнало, ръководителят на инициативният комитет и секретар на партията Деян Николов съобщи, че пунктове за събиране на подписи в страната бивали " съзнателно нападани от провокатори ". Разказа, че преди ден кореспондентът на " Дойче веле " Емилия Милчева посетила един от пунктовете за събиране на подписи, където задавала въпроси какви са претекстовете на основателите против въвеждането на единната европейска валута, както и какви хора поддържат подписката за допитване до народа. След това я упрекна, че извадила телефона си и почнала да снима персоналните данни на хората.

" Стига се до там, че наш екип незабавно за обажда на 112, полицията идва и изтрива фотосите от телефона на въпросната госпожа, а на същата е написан протокол предизвестие ", сподели Николов, който явно не знаеше името и от време на време го поглеждаше от записка в ръката си.

След което акцентира, че Милчева е пиар на " Демократична България ", която " Възраждане " в последно време обществено назовава с обидното " Доносническа България ", и оттова направи извода, че става дума за партиен скрит план против подписката. Нещо повече, до него и съидейниците му стигнали клюки, че в " Демократична България " имало разпореждане да се саботират пунктовете и да се снимат персонални данни, с цел да можело да се каже, че " Възраждане " не ги пази, каквото е законовото условие. Николов заключи, че Милчева била изпратена да предизвика " в опит да извади персонални данни, да наруши закона и по-късно да напише някоя мръсотия в някоя американска медия ".

 Кой и за какво се подписва срещу еврото: репортаж от София Кой и за какво се подписва срещу еврото: репортаж от София

Случилото се на пункта за събиране на подписката е разказано отчасти от Емилия Милчева в текста ѝ, оповестен през днешния ден на страницата на " Дойче веле ". Текстът разказва въпросите, които тя е задавала в опит да покаже журналистически гледните точки на участниците в подписката, както и техните отговори. В текстът няма коментарни детайли, а единствено разказва водените диалози. Разказано е и за идването на служителите на реда и формирания сигнален протокол.

Пред " Дневник " Емилия Милчева категорично акцентира, че не е заснемала подписката с персоналните данни на хората. " Като публицист, който работи повече от 30 година, естествено, че съм осведомена [със законовите изисквания] и не съм снимала персонални данни. Снимах хората, които се подписват, само че поради нежеланието на уредниците и на една от дамите, които не желаеха да бъдат показани, споделих, че фотосите няма да бъдат оповестени. Затова и репортажът излезе без нито една фотография. Снимките, които аз изтрих, ги изтрих пред тримата уредници на подписката, а откакто полицията пристигна, извикана неизвестно от кого, тъй като те се интересуваха дали е имало и някакви пререкания, аз пред тях изтрих фотосите от кошчето, защото те настояха за това ", изяснява Милчева.

Милчева споделя, че откакто протоколът е бил формиран, тя се е върнала при пункта макар обидите и опитите да бъде изгонена от пункта. " Това е публично място. Няма да фотографирам, само че няма по какъв начин да ме накарат да се махна от обществено място, тъй като става дума за подлез на столичен бул. ", аргументира решението си Милчева.
Тя отхвърли да е търсила провокация и от своя страна споделя, че уредниците са се пробвали да я предизвикат с " много обидни офанзиви ". Милчева опроверга и изказванията на " Възраждане ", че е пиар на " Демократична България " и посочи, че е пособия на пиар екипа на " Да, България ", само че единствено по време на предизборната акция през 2017 година, като по това време не е работила за медии. В момента тя е публицист е на свободна процедура и е създател на " Дойче веле ", " Тоест ", " Юроактив ", както и водещ на телевизионното предаванет " Въпросите ".

От българската редакция на " Дойче веле " изпратиха къса позиция до " Дневник ", в която се показва:

Отхвърляме и опровергаваме изказванията на " Възраждане " и заставаме твърдо зад нашата дългогодишна авторка Емилия Милчева
Позиция на " Дойче веле "

Това не е първият случай, когато " Възраждане " нападна вербално публицисти. През октомври предходната година водачът на партията Костадин Костадинов се опита да изгони кореспондент на " Дневник " от конференция на " Възраждане " в Българска телеграфна агенция с мотив, че няма да допусне публицисти от " Дневник ", " Клуб З ", " Медиапул " и " Свободна Европа " да задават въпроси, наричайки ги " жълто-кафяви отходни тръби на американското посолство ".

Месец по-късно зам.-председателят на " Възраждане " Цончо Ганев атакува с оскърбителен изказвания от трибуната на Народното събрание репортера на " Флагман " И двата случая бяха от Асоциацията на европейските публицисти.

 Костадинов назова медии Костадинов назова медии " задгранични сътрудници " и избяга от въпросите на " Дневник "

През есента на 2022 година " Възраждане " внесе в Народното събрание проектозакон за регистрация на задграничните сътрудници, който отваряше врата за разпра с неуместни медии. Законопроектът обаче не срещна поддръжката на останалите политически сили в 48-мото Народно заседание и по този начин и не стигна до пленарна зала.

 Съвсем по съветски обичай: Съвсем по съветски обичай: " Възраждане " внесе законопроект за " задгранични сътрудници "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР