Пропалестинските протести в най-големите университети в Съединените щати продължават. Въпреки

...
Пропалестинските протести в най-големите университети в Съединените щати продължават. Въпреки
Коментари Харесай

Пропалестинските протести в най-големите университети в САЩ продължават

Пропалестинските митинги в най-големите университети в Съединените щати не престават. Въпреки арестите и краткотрайното премахване от занятия протестиращите в Колумбийския университет отхвърлиха да изоставен построения в кампуса палатков лагер.

Демонстрации в поддръжка на палестинците има освен в осемте най-престижни университета, известни като " Бръшляновата лига ", само че и в по-малки висши образователни заведения.

Протестите в кампуса на Колумбийския университет не престават. Студентите отхвърлиха да демонтират палатковия лагер.

Въпреки арестуваните над 100 души и макар, че мнозина бяха лишени от право на храна и общежитие. Демонстрациите в отбрана на палестинците в Газа започнаха преди месеци, само че в този момент напрежението ескалира. Студентите в Колумбийския имат и съответни претенции.

" Като студенти в Колумбийския, имаме 3 претенции: Да се приключи приемането на финансиране, в това число и дарения, от корпорации, които печелят от израелския апартейд, геноцид и окупация на Палестина. Второ: Да се обезпечи бистрота на цялото финансиране на университета. Трето: Да се подсигурява амнистията на всички студенти, които са арестувани или дисциплинарно осъдени, по отношение на придвижването " Освобождение на Палестина ", разяснява студентка в Колумбийския университет.

Сара е измежду първите отведени от полицията, тъй като е нарушила разпоредбите за неорганизирани митинги на висшето образователно заведение.

" Никога не съм се чувствал по-горда, че съм еврейка и в по-голям синхрон с полезностите на моята религия, в сравнение с когато бях изведена от Колумбийския университет с белезници. Заедно с още 107 студенти, които рискуваха сигурността си и това да бъдат отстранени, с цел да накараме нашия университет да се откаже от геноцида, апартейда и окупацията в Палестина. С вързани ръце, вървях по пътя на моите еврейски предшественици ", добави Сара, студентка в колежа Бернард.

Срокът за разглобяване на палатковия лагер е продължен с 48 часа - до четвъртък. След това ще се мислят " различни решения ", обявиха от управлението на висшето образователно заведение. От съображения за сигурност, занятията в университета се организират онлайн.

Това е най-големият брой арестувани студенти от времето на митингите против Виетнамската война през 1968 сподели проф.Христофор Караджов, учител в Калифорнийския университет.

" Протестите ще имат политическо отражение ", счита Христофор Караджов.

Няма да се откажем до момента в който настояванията ни не бъдат изпълнени, безапелационни са студентите.

Протести проведоха и студентите от Калифорнийския университет-Бъркли.

" Аз и други студенти от еврейски генезис, имаме вяра, че е наше обвързване да протестираме, поради нашите еврейски полезности. Защото след толкоз време като част от тази диаспора, ние знаем какво е живееш в гето. Знаем какво е да си жертва на геноцид. Вярваме, че когато споделяме " в никакъв случай повече " това значи в никакъв случай повече. И когато виждаме, че това се повтаря, и то се прави от евреи, ни се усещаме задължени да се намесим и да оправим нещата ", сподели още Ели Коен, студентка в Бъркли.

Безредиците в кампусите провокираха алтернатива в страната - по какъв начин да се балансира сред свободата на словото, правото на митинг и потребността от умерено и безвредно място за образование.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР