Промяната на климата влияе на всички аспекти от нашия живот.

...
Промяната на климата влияе на всички аспекти от нашия живот.
Коментари Харесай

Глобалното затопляне: човечеството все още има шанс


Промяната на климата въздейства на всички аспекти от нашия живот. Ако не желаем съдбовен излаз, би трябвало да действаме, до момента в който битката с световното стопляне не е изгубена.

Температурата на планетата става все по-висока. Това е известно на фермерите, чиито урожаи пострадаха от извънредно горещото лято в Южна Европа, Азия и Съединени американски щати. Това е известно и на медиците в лечебните заведения, където постъпват от ден на ден хора, станали жертва на аномалните жеги. То бе почувствано и от хората, които останаха без покрив вследствие на горските пожари, вилнеещи в Южна Европа и Съединени американски щати.

Времето се трансформира в смъртоносна буря. То показва цялата си мощ със своите разрушителни урагани в Карибско море и Мексиканския залив. 800 000 деца в страните от Източна Африка са застрашени от гладна гибел вследствие на изнурителните суши, предизвестяват благотворителните организации.

Учените, които се занимават с проучването на климатичните процеси, считат, че световното стопляне е повода за тези суши, заплашващи с съдбовни последствия. „ Дестабилизирането на климата може да докара до дестабилизирането на обществото “, се споделя в последния октомврийски доклад на Потсдамския институт за изследване на климата (PIK). Глобалното стопляне нанася освен стопански вреди, само че и въздейства отрицателно на човешкото здраве, то е причина за всеобщите миграции и етническите спорове, заплашва развиването на най-бедните страни в света.

[b]Теорията се трансформира в безжалостна реалност[/b]

Терминът „ световно стопляне “ е бил изобретен от американския геолог и климатолот Уолъс Брокър през 1975 година Статията „ Промяната на климата: намираме ли се на ръба на внезапното световно стопляне? “, в която става дума за вероятните последствия от човешката активност върху климата, е оповестена в списание „ Сайънс “. По това време към момента не е ясно, какъв брой огромни са мащабите на това събитие. През 70-те години на предишния век с този въпрос се занимавали малко на брой учени. Но единствено 4 десетилетия по-късно е станало явно, че световното стопляне се е трансформирало в същински екологичен проблем, пораждащ и обществени, и стопански, и политически последствия.

Промяната на климата през днешния ден не се разисква единствено от учените. Проблемът е толкоз сериозен, с цел да остане единствено предмет на научния интерес. Човечеството е осъзнало, че с световното стопляне би трябвало да се борим дружно.

На 6 ноември в Бон стартира Световната конференция на Организация на обединените нации по въпросите на климатичните промени (COP23), в която вземат участие държавните и държавни глави на 200 страни. Основният въпрос, който се разисква по време на този конгрес, е създаването на съответни ограничения за реализирането на Парижкото климатично съглашение.

Очевидно е, че единствено с конференции не може да се удостовери злополуката. „ Не си коства светът да разпорежда очаквания на сериозните мъже с вратовръзки, които са се събрали в Бон и съществено гледат един на различен “, предизвестява Дейл Джеймисън, професор по философия, който се занимава с екологични проучвания в Университета на Ню Йорк. Той счита, че измененията се случват с помощта на демократичния напън върху тези „ съществени мъже и дами “. В същото време всеки би трябвало да се замисли в какъв точно свят би желал да живее.

[b]Инициативи на всички нива[/b]

Изявлението на Доналд Тръмп, че Съединени американски щати излизат от Парижкото съглашение за климата единствено сплоти останалите участници в този контракт. Световните водачи обявиха, че няма да се откажат от своите задължения в битката с климатичните промени и намаляването на въглеродния двуокис в атмосферата.

Правителствата на множеството страни по света също по този начин поддържат тази позиция, установявайки лични цели за редуциране на нездравословните излъчвания. Много страни желаят да понижат зависимостта си от петрола и въглищата. И много постоянно задачите, заложени на локално равнище, са по-перспективни, в сравнение с уговорките, поети от държавните управления.
 Глобалното стопляне: човечеството към момента има късмет Глобалното стопляне: човечеството към момента има късмет / БГНЕС
В последно време гладове като Лондон, Лос Анджелис, Париж, Мексико, Копенхаген, Барселона, Ванкувър и Кейптаун се задължиха отчасти или изцяло да забранят колите с вътрешно горене. Докато някои се пробват да вкарат екологичен метод на живот, други мъчно улавят връзката сред ежедневните дейности и климатичните промени.

Да хапнеш апетитен хамбургер, да докараш детето си с кола на подготовка – всичко това води до замърсяването на околната среда, предизвестява Робърт Констанц, специалист по въпросите на екологичната стопанска система в Училището за държавна политика Кроуфорд към Австралийския народен университет. Според него, от време на време казусът се оказва прекомерно комплициран и световен, с цел да повярваме, че всеки един от нас може да способства за неговото разрешаване.

[b]Да бъдеш виновен за личното си бъдеще[/b]

Необходими са радикални промени, счита Констанц. От общество на потребителите човечеството би трябвало да се трансформира в общество на хора, осъзнаващи, че ресурсите на нашата планета не са безкрайни. Вместо да се опасяваме за бъдещето, би трябвало да си представим свят, в който бихме желали да живеем и работим, с цел да може фантазията да се трансформира в действителност, поучава ученият.

Но може ли да стане действителност бъдещето, за която предизвестяват еколозите? Това зависи от по-нататъшните климатични промени, с други думи – от международната общественост, т.е. от всеки от нас. „ В околните 40 години природата ни насочва предизвикателство, а нашата политическа и културна система или ще му отговори, или не “, съобщи Питър Тимерман, професор от катедрата по климатични проучвания в Йоркския университет в Торонто.

Климатолозите означават, че доста неща още не са ясни. Не би трябвало да се изключват и най-лошите прогнози: свят с естествени произшествия, огромно повишение на равнището на океана, вълнения и войни.

При всички положения би трябвало да действаме, уверен е Тимерман. Но мотивацията за деяние не би трябвало да бъде страхът. „ Мотивиран съм от мисълта, че Земята е най-хубавата планета във Вселената. И друга такава няма и няма да има “, съобщи ученият. /БГНЕС

-----------------------

Руби Ръсел, ДВ
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР