Промяна в договора за доставка на американските изтребители Ф-16 ядоса

...
Промяна в договора за доставка на американските изтребители Ф-16 ядоса
Коментари Харесай

България си иска самолетите Ф-16

Промяна в контракта за доставка на американските изтребители Ф-16 ядоса социалистите в бюджетна комисия, където бе прегледано изменението в съглашението за самолетите. Подписаният контракт за Изменение и допълнение не усилва цената на подписания през 2019 година интернационален контракт BU-D-SAB и не изисква спомагателни вноски към към този момент предплатено заплатената от нас сума.

Социалистите са срещу съглашението . Споразумението се отнася до актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното съоръжение, както и увеличение на броя на обучавания спомагателен персонален състав (летци - 2 души, и инженерно-технически състав - 5 души ).
 Променя се договорът за самолетите F-16, не се оскъпява, успокоява Заков
Променя се договорът за самолетите F-16, не се оскъпява, успокоява Заков

Няма да има оскъпяване на изтребителите, успокояват от военното министерство

Коригират се стойности на разнообразни линии по контракта и пренасочване на средства сред тях за обезпечаване на съответно финансиране на дейностите . Коригират се в друга степен периоди за обезпечаване на съответните съставни елементи и/или артикули и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, зародили вследствие на предоставени контракти от Военновъздушни сили на Съединени американски щати на съответни снабдители. Тези промени не водят до удължение на посочените периоди за доставка на самолетите. Освен това съглашението цели смяна на някои от главните снабдители на отбранителни артикули и услуги заради софтуерни или пазарни промени.

Добавени са спомагателни линии, които отразяват зародили характерни условия на стратегия FMS. Споразумението не понижава и не стеснява декларираните от българската страна условия за качества на оръжейната система F-16 Block 70 и обезпечава благоприятни условия за усъвършенстване на доставките от страна на Съединени американски щати.

Не съм виждал толкоз абсурден контракт , сподели социалистът Румен Гечев. Искаме си самолетите, акцентира той. По думите му поради гламавите контракти на българската страна ще останем без самолети . До 3063-та ли ще ни мотаят, подлага на критика социалистът.

Какво ме интересува какъв брой коства чистачката на самолета, ядоса се Гечев. Нещата са скандални, съгласно него. Продължаваме да си желаеме самолетите, сподели военният министър Драгомир Заков. Ако не одобрим съглашението, по думите му, сме щели да кажем на Съединени американски щати, че не си желаеме изтребителите .
 Нарочно държавното управление изчаква с изпращането на искане на оферта към Съединени американски щати за нови 8 изтребители F-16
Нарочно държавното управление изчаква с изпращането на искане на оферта към Съединени американски щати за нови 8 изтребители F-16

Бавим се, с цел да си желаяме още, бихме ги получили към 2027 година

Румен Гечев показа, че е раздразнителен . Той заподозря, че американската страна ни е натиснала да създадем промени в контракта.

Трябва да създадем по този начин, че нашите ползи да бъдат предпазени , съобщи и Андрей Гюров от Политическа партия. Все отново депутатите одобриха актуализация на съглашението.

Пред медиите военният министър Драгомир Заков след съвещанието сподели, че е пристигнала офертата от американска страна за вторите осем F-16.

В момента преглеждаме офертата, това е предложение за контракт на процедура, което би трябвало да се планува към Народното събрание, акцентира той. Има периоди, които са много къси, предизвести Заков.

До 1 ноември 2022 година би трябвало да сме дали отговор. При неспособност, ще търсим удължение, изясни военният министър. Офертата е съпоставима с първата като стойност, само че ще има доста по-голям пакет качества. Проблем, съгласно него ще е в случай че няма парламент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР