Промишлеността е напълно изключена от мярката, според която държавата трябва

...
Промишлеността е напълно изключена от мярката, според която държавата трябва
Коментари Харесай

Оставиха индустрията без подпомагане

Промишлеността е изцяло изключена от мярката, съгласно която страната би трябвало да поеме 60% от заплатите в закъсали компании, макар, че има промишлености, които ще бъдат грубо ударени от рецесията. Това излиза наяве от план на разпореждане на Министерския съвет. Според плана право на поддръжка против редуциране на чиновниците си ще имат единствено определени браншове от стопанската система на директно спрян с ограниченията бизнес. Това са търговия, самолетни компании, авто-, жп и воден превоз, хотели и заведения за хранене, туроператори, кина, фитнес зали.

Според обществения министър Деница Сачева текстовете сега се разискват с работодателите и синдикатите и ще бъдат гласувани дефинитивно в идващите дни.

По тази мярка страната ще покрива посредством фонд " Безработица " 60% от възнагражденията на чиновници, които другояче биха изгубили работата си. Срещу тези пари работодателите се задължават да запазят работното място, да покрият останалите 40% от възнаграждението и да не редуцират тези чиновници в период от 3 месеца след 3-те месеца, в които са получавали обезщетения.

От текста на плана излиза наяве, че за обезщетения няма да могат да аплайват работодатели в браншове, които са спрели активността си заради изключителното състояние, без това да е подредено с акт на държавен орган.

Право на поддръжка от страната ще имат единствено компании, които са прекратили работа на минимум 50% от списъчния състав на личния състав към датата на издаване заповедта за преустановяване на цялата активност или на част от нея заради наложеното изключително състояние. Поне 50% от техните чиновници би трябвало да работят в една от 16 стопански действия, изброени в постановлението, с което разполагат от segabg.com. Това са търговия на дребно (без храни, питиета и тютюневи произведения, коли и мотоциклети), също железопътен, пътнически сухопътен, морски и крайбрежен превоз, въздушен превоз. В листата са хотели и сходни места за настаняване, туристическо и друго краткосрочно настаняване, заведения за хранене и заведения за бързо обслужване, питейни заведения и прожектиране на филми. Също и туристическа агентска и операторска активност, както и други действия, свързани с пътувания и резервации. Ще се подкрепят и компании, занимаващи се с артистична и креативна активност и други действия в региона на културата, както и спортни и други действия, свързани с развлечения и отдих, и поддържане на положително физическо положение.

Друго изискване към претендентите е да не са правили съкращения в интервала, в който ще получават компенсацията. Тя ще се дава за период до 3 месеца, а постановлението ще влезе в действие със задна дата от 13 март. Т.е. в случай че компанията желае цялостна отплата, не би трябвало да е освобождавала личен състав от 13 март насам. Фирмите не би трябвало да имат отговорности към бюджета, не би трябвало да получават средства по европейски стратегии или от бюджета и не би трябвало да са правили нарушавания на трудовото законодателство.

Според ръководителя на АИКБ Васил Велев предлагането за 60% присъединяване на страната за избавяне на заетостта на служащите и чиновниците няма да проработи. " Иска се от едно дружество да заплаща 40% плюс 20% осигуровки за 6 месеца напред, с цел да получи тези 60% държавна помощ - при изискване, че това дружество е спряло и не работи, няма никакви доходи. А има разноски за налог здания и такса битови боклуци, защита на обекти, наеми и други непрекъснати разноски. Това е неуместна мярка, която може да работи за дружество със спад на продажбите 25% и това се ползва в Германия, само че не и за спряло дружество. Мярката е безусловно неприложима. Тя изключва случаите за понижени продажби, а единствено за спряло дружество ", изяснява Велев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР