Промишлената дейност в Китай неочаквано се сви изненадващо през септември

...
Промишлената дейност в Китай неочаквано се сви изненадващо през септември
Коментари Харесай

Изненадващо свиване на промишлеността в Китай през септември заради енергийния недостиг



Промишлената активност в Китай ненадейно се сви изненадващо през септември заради въведените по-широки ограничавания на потреблението на електрическа енергия и нарасналите цени на суровините, само че активността в областта на услугите се върна на пътя на растежа предвид на отслабващата коронавирусната пандемия в страната, което предлага известно облекчение за втората по величина стопанска система в света.

Това демонстрират последните резултати от изследването на Националното статистическо бюро на Китай.

Промишленият PMI показатели се намали през септември до 49,6 пункта от 50,51 пункта през август, спадайки под значимата преграда от 50,0 пункта за пръв път от февруари 2020 година, което е знак за стесняване на интензивността в промишлената бранш.

Икономиката на Китай се възвърне бързо от провокирания от Covid пандемията спад през предходната година, само че възходящия подтик отслабна през последните месеци, защото промишленият бранш беше обиден от възходящите разноски, усложненията в производството и проблемите с електроснабдяването в огромна част от азиатска страна.

Нарастващите случаи на Covid-19 в десетки китайски градове през лятото също нарушиха индустриалния бранш и бранша на услугите, въпреки че последният стартира да се възвръща с намаляването на коронавирусните огнища.

PMI подиндексът, измерващ самото промишлено произвеждане, също се сви през септември за първи път от февруари 2020 година, поради проблеми в промишленостите с висока консумация на сила, като фабрики за преправка на метали и петролни артикули.


Недостигът на въглища, по-строгите стандарти за отделяните нездравословни излъчвания и огромното търсене от страна на индустрията и промишлеността тласнаха цените на въглищата към рекордни стойности и провокираха необятно публикувани ограничавания на потреблението на електрическа енергия в минимум 20 провинции и райони.
По-високите цени на суровините, изключително на металите и полупроводниковата техника, също по този начин оказват напън върху облагите на производителите. Печалбите в китайските индустриални компании през август се забавиха за шести следващ месец.

Подиндексът за разноските за първични материали се увеличи до 63,5 през септември от 61,3 месец по-рано, до момента в който PMI показателят на нови промишлени поръчки се намали до 49,3 от 49,6 през август, свивайки се за втори следващ месец (индекс по значимото равнище от 50 пункта).

Внезапното стесняване на промишлената активност в допълнение ще натежи върху стопанската система на Китай, която към този момент е наранена от рестриктивните мерки в имотния и в софтуерния браншове и е изправена пред по-слаб от предстоящото напредък.

Според частното изследване на организациите Caixin и IHS Markit обаче, китайската промишлената активност стабилизира през септември, като съответният PMI показател набъбна до 50,0 пункта от 49,2 пункта през август. Данните допускат, че това значително се дължи на по-стабилното вътрешно търсене, защото експортните продажби не престават да понижават.

В същото време китайската национала статистика регистрира стабилен напредък на активността в областта на услугите, като непромишленият PMI показател скочи през септември до 53,2 пункта, откакто месец по-рано се намали до 47,5 пункта. Подновената агресия на услугите се дължи на понижаване на новозаразените с Covid-19 в Китай след тяхното повишаване през летните месеци.

През август рестриктивните мерки, свързани с Covid-19, доведоха до внезапно стесняване на активността в бранша на услугите за първи път от началото на пандемията през предходната година.

Солидният напредък на интензивността в областта на услугите способства за повишаване на общия PMI бизнес показател, който е среднопретеглена стойност на промишления и на показателя в услугите, до 51,7 пункта от 48,9 пункта през август.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР