Промишлената активност в Китай се ускори през септември изненадващо силно

...
Промишлената активност в Китай се ускори през септември изненадващо силно
Коментари Харесай

Рязко ускоряване на промишлената активност в Китай през септември до 5-годишен връх



Промишлената интензивност в Китай се форсира през септември изненадващо мощно до 5-годишен връх, защото предприятията усилиха тяхното произвеждане, с цел да се възползват от мощното търсене и високите цени, демонстрират данни на формалната статистика на страната. Тези данни евентуално ще отслабят терзанията за закъснение на втората по мощ стопанска система в света малко преди основният конгрес на ръководещата китайска Комунистическа партия, който ще се организира към средата на октомври.

Индексът PMI, измерващ интензивността в промишления бранш на Китай, набъбна през септември до 52,4 пункта от 51,7 пункта през август, до момента в който междинните прогнози на финансовите пазари бяха за едва негово намаляване до 51,6 пункта. Това съставлява най-високо равнище на показателя от април 2012-а година насам, като в същото той време промишленият показател остава устойчиво над значимото равнище от 50 пункта (водораздел сред експанзията и свиването на бизнес активността) за 14-и следващ месец.

Ускоряването на промишлената интензивност се дължи на възстановяване на всички по-важни съставни елементи -  на производството, на новите поръчки и на цените на изхода на предприятията, като всички те нарастват през септември до най-високи равнища от най-малко година насам.

В същото време китайките промишлени предприятията регистрират и най-хубави облаги от години насам с помощта на държавните разноски за инфраструктура, мощният жилищен пазар, по-високите индустриални цени и сигналите за възобновяване на износа. Китайската статистика регистрира растеж от 24% на годишна база на индустриалните облаги през август след покачване с 16,5% месец по-рано.

Ускоряването на промишлената интензивност през септември обаче се следи основно при огромните индустриални предприятия, където съответният PMI показател набъбна до 53,8 пункта, до момента в който аналогичният показател за дребните предприятия, въпреки също да бележи усъвършенстване, към момента остава на отрицателна територия от 49,4 пункта (под значимото равнище от 50 пункта).

Солиден растеж до 55,4 пункта от 53,4 пункта през август бележи и показателят PMI отвън промишлената сфера с помощта на нов напредък на строителната сфера, като съответният подиндекс скочи до 61,1 пункта от 58,0 пункта месец по-рано. Трябва да се има поради, че непромишленият показател включва търговията на дребно, авиацията, пазарите на недвижими парцели и строителния бранш.

За разлика от данните на формалната китайска статистика, аналогичното частно изследване на компанията Caixin Insight Group и на организация Markit регистрира утежняване на промишления PMI показател до 51,0 пункта през септември от 51,6 пункта през август при упования за по-скромно намаляване до 51,5 пункта в следствие най-много на закъснение на растежа на новите промишлени поръчки. Въпреки това намаляване, промишленият PMI показател остава за четвърти следващ месец над значимото равнище от 50,0 пункта.

Днешните смесени до положителни данни са факт единствено дни преди идния в средата на октомври Конгрес на Комунистическата партия на Китай, който се организира един път на всеки пет години. На този значим конгрес се чака да бъдат назначени нови политически водачи и да бъдат показани основните политически и стопански начинания на държавното управление.

Междувременно Централната банка на Китай разгласи, че намалява равнището на минималните наложителни запаси на комерсиалните банки, държани при нея, което да помогне за възстановяване на кредитирането на дребните и междинните по мярка компании в страната. По-ниските равнища на минималните банкови наложителни запаси ще влязат в действие през 2018-а година, като това ще се отнася за 90% от градските търговски банки и за 95% от провинциалните кредитори. Намаляването на минималните наложителни запаси ще варира сред 0,5% и 1,5% според от размерите на банковия бизнес, отнасящ се до даването на заеми на по-малките компании и на земеделските кредитополучатели.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР