Променя се подходът при създаване на батальонна бойна група. Тя

...
Променя се подходът при създаване на батальонна бойна група. Тя
Коментари Харесай

Батальонната бойна група ще прерасне в многонационална с приоритетно участие на италиански контингент

Променя се методът при основаване на батальонна бойна група. Тя ще прерасне в многонационална с предпочитано присъединяване на италиански контингент, съобщи военния министър на брифинг при показване на своя екип и цели. Министърът разгласи, че военна помощ на Украйна страната ни няма по какъв начин да изпрати, тъй като самите ни въоръжени сили изпитват потребност от съоръжение. Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов изясни по какъв начин работят Военноморските сили в обстановка на минна заплаха.

Темата за евентуалната минна заплаха в българската акватория на Черно море не беше подмината.

Адмирал Ефтимов изясни, че на този стадий не се постанова България да изиска помощ от противоминната група на НАТО, защото се касае за плаващи мини, а не за дънни мини или мини, които са ситуирани под повърхността на водата - по този начин нареченият верижен прийом на окачване.

Адмирал Ефтимов сподели, че сега България е подготвена да пусне във водата един от двата минни ловци, които преди 2 години закупи от Белгия и е в преговор за нова доставка на минни ловци отново от Белгия, в случай че страната реши да се освободи от кораби, тъй че България да ги придобие втора употреба.

" Борбата с плаващи мини е малко по-трудна, те се носят свободно на повърхността на морето, което прави доста мъчно откриването им с механически средства. Основното средство за разкриване е образно. В тази връзка главното е огледите с вертолетите, с корабите е по-малко дейно. Призовавам всички морски лица да бъдат бдителни, не сме оповестили региони неразрешени за корабоплаване, защото не сме разкрили в нашата прилежаща зона съответна информация за мини, не е налагало да унищожаваме ", съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Министърът на защитата добави, че България в ускорени темпове се пробва да докара до дъно реализацията на 9-те съществени модернизационни плана - придобиване на нови бойни машини за пехотата, модернизацията на съществуващия базов танк - Т-72, нови Противовъздушна отбрана системи, брегова артилерия, закупуването на 2 дизелови електрически подводници, 3D радари и доразвиване на плана за придобиване на нов изтребител - става въпрос за втора възможна доставка на 8 самолета F-16 от Съединени американски щати. Отправено е питане на какъв стадий може да бъде едно такова искане, само че сега към момента няма отговор от американските сътрудници.



" Давам си сметка за момента, в който поех Министерството на защитата, само че всеки български дипломат би трябвало да е подготвен да поеме отговорност по отношение на ранга и подготовката си. Поех Министерството на защитата, когато всички взаимни отстъпки правени във времето обратно, всички забавени решения, нерешени проблеми, всички тези взаимни отстъпки в рецесията в която сме, към този момент не могат да бъдат правени. Първият принцип, с който пристигнах, е готовността да се взимат тежки решения. Решения свързани в политическа целенасоченост. Време е за държавнически решения - не постоянно са известни, не постоянно могат да печелят гласове. Както българските жители, по този начин и нашите военни имат потребност не просто от войска, а от боеспособна войска, която може да ни отбрани, от войска, която да е горделивост за обществото. Имаме нужда да запълним основни постове. Това значи големи разноски, които би трябвало да отделим, с цел да можем да желаяме тези средства би трябвало да подсигуряваме две неща - те да бъдат изхарчени за същински качества и по почтен метод. Давам си сметка, че в годините някои планове са били свързани с корупция, само че по тази причина нашите подходи ще бъдат да използваме всички благоприятни условия, които ни дават НАТО и Европейският съюз, както и на ниво държавно управление. Основната цел е създаване на боеспособна войска. Това няма да стане за 3-4-5 години, значима е вярната основа, в кратковременен проект няма по какъв начин да попълним дупките. Трябва да работим с НАТО и Европейски Съюз. Основната дълготрайна цел е да има въоръжени сили, войска, които да дават и да употребяват целия набор от качества във всички области. Днес е алегорична дата - 18 години от участието ни в НАТО ", добави министърът на защитата Драгомир Заков.

Осносно уговорката, който България пое, по линия на НАТО, в подтекста на войната в Украйна за създаване на батальонна бойна група, през днешния ден стана ясно, че тя ще се доразвие, като, с изключение на американски военни и техника, ще се включат британски и албански, само че водещият детайл ще бъде италианският контингент.

" Целта е да образуваме една боеготовна група, която да даде сигурност на територията на България при нужда. Тук приказваме напълно за отбранителна активност. Целта не е тази бойна група да отива някъде, да се бие с някого, приказваме за отбранителни и възпиращи функционалности. Идеята е в тази бригада да се попълнят качества, в които сега има сериозен дефицит. В основата на групата все още е български батальон, с развиването на концепцията водещ детайл евентуално ще стане италианският контингент ", добави Драгомир Заков.

Военният министър заяви, че различен значим приоритет, който си слагат той и неговият екип, е повишението на обществения пакет на българските военнослужещи, с цел да може да се преодолее недокомплектът в българската войска, който сега възлиза на към 5000 военнослужещи.

Министърът на защитата Драгомир Заков показа екипа си и целите в работата на Министерството на защитата.

Драгомир Заков съобщи, че поема министерството в комплициран миг и акцентира, че към този момент няма място за взаимни отстъпки и забавени решения заради политическа целенасоченост. Той добави, че е време за държавнически решения и че неговият принцип позволява и взимането на тежки такива.

Вижте още в директното включване на репортера ни Николай Минков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР