Промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на

...
Промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на
Коментари Харесай

Закриване на спецправосъдието влиза за окончателно обсъждане в комисия на НС

Промените в Закона за правосъдната власт, които плануват закриване на профилираните съд и прокуратура, влизат за дефинитивно разискване в правната комисия на Народното събрание.

Повече от месец и половина след внасянето от Министерски съвет измененията стигат до второ четене в отрасловата комисия и се чакат да влязат още тази седмица за дефинитивно гласоподаване и в пленарната зала.

Законодателната самодейност е сплотяваща за ръководещата коалиция.

В законопроекта има две основни промени, а точно - закриването на профилираните съд и прокуратура и отпадането на кариерните бонуси на членовете на Висшия правосъден съвет - разяснява правосъдният министър Надежда Йорданова.

" Това са първи основни стъпки в правосъдната промяна. И по двата въпроса има реализиран необятен публичен консенсус - профилираното правораздаване сподели, че то е неефективно, не отговори на упованията на обществото, с които беше основано, а що се отнася до кариерните
бонуси - бяха като премия, фактът, че си бил във Висш съдебен съвет не може да служи като трамплин, с цел да заемеш по-висока позиция в правосъдната власт. "

Според ГЕРБ обаче със закриване на профилираното правораздаване се слагат под риск висящите тежки наказателни каузи.

Между двете четения на измененията в закона за правосъдната власт най-голямата опозиционна група в Народното събрание предлага анулация на прекратяване на активността на профилираните съд и прокуратура и опазване на подсъдността на Специализирания углавен съд за каузи, свързани с проведени незаконни групи.

Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната " са внесли оферти, свързани с споразумяване на кадровия статут на съдиите, прокурорите и следователите, които към датата на влизането в действие на закона заемат длъжността арбитър прокурор или следовател в профилираното правораздаване.

Социалистите оферират преназначаването им в равни по степен съдилища и прокуратури, а " Продължаваме промяната " плануват връщането им на заеманата преди избора служба, с изключение на в случаите, когато са били назначени от по-ниско равнище на орган на правосъдната власт.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР