Промените в търговията с електроенергия няма да се отразят на

...
Промените в търговията с електроенергия няма да се отразят на
Коментари Харесай

Делян Добрев: Ситуацията на енергийния пазар се е нормализирала

Промените в търговията с електрическа енергия няма да се отразят на контролирания пазар и на битовите консуматори, увери в студиото на „ Денят стартира “ педседателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев. Мерките за либерализиране на пазара на ток постановат промени в съществуващия закон за енергетиката, изясни Добрев. В момента 55 на 100 от търговията се прави на свободния пазар. На него към този момент ще търгуват и централите, чието произвеждане до момента се изкупуваше на преференциални цени - ВЕИ, които създават над 5 мвт. час, конгенерациите, ТЕЦ-овете, като се изключи така наречен „ Американски “. Там се водят договаряния с Европейската комисия, Министерство на енергетиката и притежателите, като упоритостта е до 2-3 месеца да има действителен прогрес, сподели Добрев.

 ​Работодателите отсрочват плануваните митинги против високите цени на тока ​Работодателите отсрочват плануваните митинги против високите цени на тока
Работодателите отсрочват плануваните за 28 февруари митинги против спекулативно високите цени на тока от свободния пазар и отдръпват настояването си за остав...

На срещата с премиера, която по мнението на всички е била доста ползотворна, са конкретизирани три неща - ограничения, които би трябвало да извърши Парламентът, ограничения, които би трябвало да извърши кабинетът и ограничения, които са отговорност на сдруженията, съобщи Делян Добрев. По отношение с уравновесяването на свободния пазар казусът пристигна от последните месеци на предходната година, добави той.
Делян Добрев: Търговците на електрическа енергия бяха закупили на свободния пазар сила за към 80 лв. и бяха изпратили предложения към компаниите за същата тази сила за 118 - 120 лева Как се получава тази разлика, ще откри Комисията за защита на конкуренцията и в случай че има нарушавания, тя ще предприеме нужните наказания.
Задължихме производителите на сила над 5 мвт. ч. без преференциални цени да порадват силата на Българската самостоятелна енергийна борса, като по този начин се подсигурява бистрота и достъп до пазара на едро, добави Добрев. След въвеждането на този законов текст, който действа от 1 януари, обстановката на енергийния пазар се е нормализирала, като цените са паднали до към 70 лева, колкото е действителната пазарна цена.
Делян Добрев: Почти всички ограничения, за които се разбрахме, са препоръчани от Световната банка преди съвсем две години. Ние не вършим нищо изключително, не са просто хрумвания в кабинета на премиера, а са плод на дълготраен разбор.
Мерките се вкарват чак в този момент преди митингите на работодателите, тъй като моделът на Световната банка е предполагал нов Закон за енергетиката, съобщи Добрев. Сега обаче ще се вкарат корекции в сегашния закон.
Делян Добрев: Един нов закон за енергетиката желае доста старания и огромен юридически потенциал. Имаме един правист и един специалист в Комисията и те не могат да се оправят с тази тежка задача. Намерихме метод в съществуващия закон да променим текстовете, като въведохме 90 % от предложенията на Световната банка.
Той увери, че предложенията не вкарват контролиран пазар или повишение на цената на тока. С така наречен „ Американски централи “ протичат договаряния, а договорите с тях не са съвместими с европейското право, за което са наясно и самите те, съобщи Добрев. Той изрази вярата в идващите месеци да се реши този въпрос.
Делян Добрев: За цени на контролиран пазар в никакъв случай не приказвам, тъй като има самостоятелен регулатор, който дефинира тези цени. Но в случай че го изтъквам от изявления през вчерашния ден, тези промени касаят свободния пазар, който в България сега е 55%. По-малката част от електрическата енергия в България се продава на контролирания пазар. Процесът на либерализация във връзка с контролирания пазар понижава.
Добрев съобщи, че обстановката в края на годината, когато цените на свободния пазар са били нараснали за бизнеса, демонстрира опит за манипулиране. Заради това част от тях са се върнали в контролирания пазар, тъй като там се е оказало по-изгодно, добави той.
 НЕК има опция да съхранява оборудването за АЕЦ „ Белене “ НЕК има опция да съхранява оборудването за АЕЦ „ Белене “
Това е установила Агеницията за нуклеарно контролиране. Проверката е била осъществена след подозрения, че не се съблюдават софтуерните условия, заложени о...
ПРОЕКТИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВИ ЕНЕРГИЙНИ МОЩНОСТИ В БЪЛГАРИЯ
Следващите 10 години не можем да приказваме за недостиг на мощности, имаме недостиг от 30 % на мощностите сега, съобщи Делян Добрев. Миналата зима, която беше изключително студена, е реализиран връх за изразходване на сила от 8 000 мгвт/ч, само че и тогава енергийната система е издържала, добави Добрев.
Делян Добрев: Мисля, че имаме задоволително конфигурирани мощности.
Правим изследване дали може да се изградят спомагателни нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ Козлодуй, съобщи Делян Добрев. Това не предрешава решение, обвързвано с оборудването за АЕЦ „ Белене “, за което няма решение.
Делян Добрев: Трябва да има такова, тъй като въпросът не трябва да се отсрочва в делото. Арбитражното дело приключи преди година и половина и България е притежател на оборудването. Платихме оборудването на цена без спомагателни диалози. Още тогава предложих да се започва процедура по приватизация на плана.
Има доста разновидности пред плана - продажба или смесено присъединяване на страната, съобщи Добрев. Най-важното е държавната енергетика да не дава повече пари по плана, добави той. Според него най-важното е договорката да се подписа на правилата на свободния пазар, тъй че страната и потребителите да не се натоварят с заплащания за задължения за закупуване на силата на преференциални цени.
Делян Добрев: Инвеститорът да поеме риска от инвестицията и да продава на свободния пазар, без да му се подсигурява цена или изкупуване. Всичко останало би означавало страната, хората и бизнесът да се натоварят с в допълнение заплащане. ГАЗОВ ХЪБ БАЛКАН
Проектът се развива съгласно проектите, съобщи Добрев. От Провадия до Сръбската граница най-вероятно ще се построи инфраструктурата, само че съгласно него по-важни са изследванията за газ в Черно море.
Делян Добрев: Дано намерим толкоз доста газ, та да запълним Газовия хъб с български газ. Знаем сигурно, че в блок Хан Аспарух на север от Бургас до Румъния има въглеводороди. В този блок е открит петрол. Това, че компанията влага в блок „ Хан Аспарух “ значи, че там има капацитет.
Добрев съобщи, че в границите на идващите две години компанията, която прави проучвателните сондажи - „ Тотал “ и „ Репсол “, ще трпябва да ги довърши и евентуално ще подаде заявление към Министерството на енергетиката за концесия. В другия огромен блок „ Силистар “ процедурата също е сполучлива и е извоювана от „ Шел “, подсети Добрев. Те възнамеряват изследователски сондаж.

Ако очакванията се оправдаят, това ще е най-хубавата вест за българската енергетика от последните 30 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР