Промените в Конституцията и предложената смяна на националния празник се

...
Промените в Конституцията и предложената смяна на националния празник се
Коментари Харесай

Предложените промени в Конституцията са пълна аматьорщина: Георги Киряков

Промените в Конституцията и препоръчаната промяна на националния празник се трансфораха бързо в тематика №1 у нас.

" Не е ясно каква ще бъде поддръжката за препоръчаните от ПП-ДБ промени в Конституцията. За момента има единствено предложение и се върви към разискване, в което обаче наложително би трябвало да се мине и през академичната общественост, приказваме за конституционалисти, може и културолози, тъй като смяната на Конституцията е исторически и културен феномен ". Това сподели политологът Георги Киряков в предаването " Денят ON AIR ".

Според него направените оферти за промени в Конституцията наподобяват на политически ход, за да бъде показано на гласоподавателите, че въпреки всичко се мисли за конституционна промяна.

Киряков въпреки всичко изрази мнение, че има конституционно болшинство, в което взе участие и Движение за права и свободи, само че добави, че с " присъединяване на Делян Пеевски в конституционната комисия, не може да се приказва за промени ".

Според политолога, която и дата да бъде препоръчана за народен празник, ще има разделяне и това към този момент се е видяло с предлагането за 24 май .

" Това ще бъде мотив за подобен вид разделяне и за добиване на някакви политически изгоди, ще се употребява за втълпяване на ненавист сред една и друга група в българското общество, без значение дали е празникът на буквите, който се празнува още от 1913 година, дали ще е Трети март, дали ще е 6 септември ", разяснява Георги Киряков.

" Ако Движение за права и свободи има инстинкт за самозапазване в себе си, биха се спрели в един миг от схемите, които са осъществявали до момента ", изясни той. Според Киряков от партията на Мустафа Карадайъ са получили " повече власт, в сравнение с им се поставя ", поради дадената поддръжка за конституционно болшинство.

" Но в случай че ПП-ДБ видят, че по корупционни схеми Движение за права и свободи разпределят средства, в случай че не се отдръпват, бих ги упрекнал ", добави той.

Правителството може да ръководи умерено, до момента в който Румен Радев и Бойко Борисов не решат, че това държавно управление към този момент е ненужно, сподели пък политологът Борислав Ангелов пред Bulgaria ON AIR. По думите му " пред обществото се демонстрира, че има някакво недоразумение сред Румен Радев и Бойко Борисов, само че те си подават топката ".

Той дефинира предложенията за промени в Конституцията като " цялостна аматьорщина ".

" На някой нещо му хрумнало, някакви фондации в чужбина нещо предложили. Правят една гозба с грозде и вземат решение да сменят националния празник, с цел да се фокусираме върху националния празник. Няма да се решат проблемите в правосъдната система. Ще създадем основния прокурор админ ли? Преди казвахме, че сме прокурорска република, в този момент ще сме съдийска република ли? ", попита политологът и разясни, че съгласно него е станало ясно, че Демократична България нямат хрумвания за правосъдна промяна.

По думите му предлагането 24 май да бъде народен празник е " комплексарщина ", тъй като това " не е празник единствено на България, тъй като има доста други страни, които употребяват кирилицата ".

" Това е един празник на културата и образованието, за какво да го смесваме с другата дата? Очевидно е, че някой желае да скрие тази дата (3 март) от българската историческа памет ", добави Ангелов.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР