Промените в климата ще окажат огромно влияние върху икономическите загуби

...
Промените в климата ще окажат огромно влияние върху икономическите загуби
Коментари Харесай

Икономическите загуби ще растат заради климатичните промени

Промените в климата ще окажат голямо въздействие върху икономическите загуби в бъдеще. Нов разбор на Swiss Re Institute измежду 36 страни прави оценка Филипините и Съединени американски щати като най-потърпевшите и стопански уязвими страни сега, където зараси криматичните промени евентуално следва увеличаване и увеличение на бурите. Според  основния икономист на групата Swiss Re Жером Жан Егели климатичните промени ще доведат до по-сериозни естествени феномени, което ще окаже влияние върху стопанската система, писа профилираното електронно издание insmarket.bg.

В този подтекст приемането на ограничения и адаптирането към обстановката може да се окаже решаващо. Застраховането е един от методите за понижаване на риска – колкото по-точно бъдат оценени климатичните опасности, толкоз по-голяма е вероятността да бъдат направени нужните вложения в тази посока. Новият отчет на Swiss Re Institute " Климатичите промени: жегата продължава " проучва обстановката в райони, където заплахите може да се усилят. Към момента годишните стопански загуби доближават 3% от Брутният вътрешен продукт. Четири метеорологични рискове – наводнения, тропически циклони, зимни стихии в Европа и мощни стихии – носят годишни стопански загуби от Щатски долар 200 млрд.

Филипините са най-силно изложени на четирите съществени климатични рискове измежду изследваните 36 страни и записват най-висока възможност от увеличаване на заплахите.

Съединени американски щати заемат второто място по степен на накърнимост с $97 милиарда стопански загуби (0,38% от БВП) към днешна дата, като в това време за тях вероятността от увеличаване на заплахите е оценена като междинна.

Като цяло, страните със обилни празноти в застрахователната отбрана и където приемането на ограничения за понижаване на загубите изостава от темповете на стопански растеж, са изложени на най-голям финансов риск от интензифициране на метеозаплахите. В отчета е посочено, че най-уязвими са бързорастящите азиатски стопански системи, като Тайланд, Китай, Индия и Филипините.

Очаква се увеличаване на наводненията, основа причина за които са тропическите циклони и урагани. Такива са прогнозите за Съединени американски щати, както и за Източна и Югоизточна Азия. Силните стихии също държат забележителен дял като причина за огромни икономичеси загуби.

Първа стъпка за понижаване на загубите е използване на адаптационни ограничения. Такива са да вземем за пример: съблюдаване на строителните правила и правила, усилване на отбраната против наводнения, надзор на заселването на територии, изложени на стихийни бедствия.

От Swiss Re Institute оферират таблица на десетте страни, които са изложени най-силно на главните четири метеороголични рискове. Таблицата показва евентуалните стопански загуби към 2022 година като проценти от Брутният вътрешен продукт. Уточнението на специалистите е че това е единствено долната граница на евентуалните стопански вреди, тъй като отчетът не обгръща и други климанитчни рискове като топлинните талази, да вземем за пример, а също така са регистрирани единствено материалните загуби.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР