Промените ще облекчат процедурите за инвеститори в металургията, химическата индустрия

...
Промените ще облекчат процедурите за инвеститори в металургията, химическата индустрия
Коментари Харесай

Законови промени ще съкратят сроковете за екологични процедури за инвеститори

Промените ще облекчат процедурите за вложители в металургията, химическата промишленост и други

© Yves Herman Още по тематиката
Парламентът отхвърли ветото по Закона за запазване на околната среда
14 сеп 2017
Ветото за околната среда изисква размисъл за здравето на хората и за идните генерации

Парламентът би трябвало да се произнесе дали държи на измененията в Закона за запазване на околната среда
8 сеп 2017 Изменения в Закона за запазване на околната среда (ЗООС) ще съкратят периодите за осъществяване на наложителните екологични процедури при капиталови планове. Това излиза наяве от законопроект на екоминистерството, който е оповестен за публично разискване до 8 април. Компаниите ще могат да избират обединена процедура, когато тяхното капиталово предложение предстои на наложителна оценка за влияние върху околната среда (ОВОС), сложно позволение и отчет за сигурност. Така вместо минимум две години процесът ще лишава осем месеца.

Три в едно

Основната смяна в Закон за опазване на околната среда е обвързвана с опцията за обединена процедура. Тя няма да бъде наложителна, а ще се организира по искане на компанията. Това визира планове, които с изключение на наложителна Оценка на въздействието върху околната среда би трябвало да преминат и през процедура за сложно позволение и/или отчет за сигурност за предприятия с висок рисков капацитет, като да вземем за пример съоръжения в металургията, химическата индустрия и други

Според настоящия закон трите процедури протичат настрана и са една след друга. Срокът за всяка от тях е най-малко шест месеца, а консултациите с обществеността и другите ведомства, които също се изискват за всяка от тях, лишават по още два месеца. Така, в случай че един план би трябвало да премине и през трите процедури, това лишава на вложителя минимум две години, и то в случай че няма обжалване. С въвеждането на обединена процедура общата дълготрайност ще намалее два или три пъти.

По-малко хартия

Компаниите също така ще си спестят и документална работа, защото част от документите и информацията, които би трябвало да се показват при процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда, се изискват и при всяка една от другите две процедури, а след измененията ще се показват едновременно. С решението по Оценка на въздействието върху околната среда ще се прави умозаключение и по другите процедури.

Според мМнистерството на околната среда и водите измененията ще подобрят бизнес климата, защото значително ще съкратят периодите, а също така ще спестят и разноски на вложителите. Препоръки за такива промени са направени и в работен документ от Европейската комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР