Оплакването от стреса на работа може и да действа разтоварващо.

...
Оплакването от стреса на работа може и да действа разтоварващо.
Коментари Харесай

Проучване: Хората, които се оплакват от стреса на работното място, са възприемани като по-некомпетентни

Оплакването от напрежението на работа може и да работи разтоварващо. Но постоянно „ фукане със напрежението " води до неуважение, сочи ново изследване, представено от Мейл онлайн. 

Според специалисти от Съединени американски щати чиновниците, които се оплакват, че са доста уплашени, се възприемат като по-малко способени и са по-малко харесвани на работното място. Парадиращите на тематика стрес се пробват да получат състрадание или почитание за това, че са подложени на огромен напън или имат прекомерно доста работа - само че тази тактичност може да се обърне против тях. 

Въпреки че съгласно проучванията малко стрес може да бъде потребен, високите равнища на стрес са свързани с проблеми с психологичното здраве, високо кръвно налягане, храносмилателни проблеми и доста други. 

Новото изследване е извършено от психолози от Бизнес лицей " Тери " към Университета на Джорджия и е оповестено в сп. „ Персонел Сайколъджи “. Това е държание, което всички сме виждали и за което всички може би сме отговорни в някакъв миг, споделя научният началник професор Джесика Родел и добавя: “Когато се замислих за какво хората вършат това, позволих, че може би приказваме за напрежението си, тъй като желаеме да потвърдим, че сме положителни в специалността. Установихме обаче, че това постоянно води до противоположен резултат. По този метод хората вредят на себе си, до момента в който се стараят да наподобяват по-добре пред сътрудниците си ”. 

Професор Родел и сътрудниците й провели своето изследване на два стадия, като стартират с в началото изследване на 360 участници, които съпоставят изявления на утопичен сътрудник, преди малко завърнал се от конференция.

В проучването хипотетичният сътрудник, който парадира със напрежението си, разказва конференцията като: „ пристигна ми до гуша, така и така бях уплашен до краен лимит “ и прибавя „ нямаш визия под какъв стрес съм “.

Участниците правят оценка този човек като доста по-малко приветлив и по-малко способен от човек, който приказва за това какъв брой страхотна е била конференцията, както и от човек, който е бил уплашен, само че не е тръбил наляво-надясно за това.

Участниците също по този начин са декларирали, че е по-малко евентуално да оказват помощ на оплакващ се сътрудник, в случай че са претрупани в работата.

Във втората част на изследването други 218 участници също оценили парадиращите със напрежението в действителния живот като по-малко способени и симпатични. 

Но специалистите открили също, че сътрудниците на оплакващите получават по-високи равнища на персонален стрес и признаци на бърнаут. Екипът твърди, че това е по този начин, тъй като стресът се популяризира като болест от един човек на различен, когато хората приказват за него. 

„ Стресът просто се придвижва върху сътрудниците на непрекъснато оплакващите се. В последна сметка те стартират да се усещат по-стресирани, което води до по-голямо “прегаряне ” или отвращение за работа.

Мислете за това като за лъкатушен инфектиран резултат от един човек към идващия “, прецизира проф. Родел. 

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР