Служебният премиер Димитър Главчев ще участва във всенародното поклонение на

...
Служебният премиер Димитър Главчев ще участва във всенародното поклонение на
Коментари Харесай

Премиерът Главчев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица

Служебният министър председател Димитър Главчев ще взе участие във всенародното поклонение на връх Околчица на 2 юни - Денят на Ботев и починалите за свободата и независимостта на България, от 11:00 часа, оповестиха от държавната пресслужба.
 
Главчев ще одобри почетния часовой в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще сервира венец пред паметника на героите.
 
До връх Околчица служебният министър председател ще се изкачи пешком дружно с група от Българския туристически съюз и възпитаници, които вземат участие в 76-ия Национален поход " По стъпките на Ботевата чета ".
 
В честването на върха ще вземат участие военнослужещи от състава на Бригадното командване в Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, оповестиха от Министерството на защитата (МО).
 
Военнослужещи от състава на Българската войска ще вземат участие и в тържествени инспекции в Казанлък, Павел Баня, в с. Скравена, Дупница, Елин Пелин и Първомай. Военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Командването за логистична поддръжка, Националната гвардейска част и висшите военни учебни заведения ще се включат в тържествените ритуали по полагане на венци и цветя София, Пловдив, Варна, Бургас, Асеновград, Благоевград, Калофер, Свищов, Белене, Русе, Сливен, Горна Оряховица, Смолян, Шумен, Плевен и други
 
Денят на Ботев и починалите за свободата и независимостта на България – 2 юни, за първи път е празнуван през 1884 година във Враца и Пловдив. Официално се отбелязва от 1901 година, когато на тържествата на връх Вола участват Ботеви четници.
 
От 1991 година до 1993 година се празнува като Ден на Ботев и на починалите за свободата на България. С Решение на Министерския съвет от 31 май 1993 година 2 юни е разгласен за Ден на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. се отдава респект към паметта на починалите за свободата и независимостта на България с едноминутно безмълвие, писък на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР