Министерството на образованието и науката подкрепя мащабен проект за създаване

...
Министерството на образованието и науката подкрепя мащабен проект за създаване
Коментари Харесай

Подготвя се изграждане на център за енергетика и високи технологии във Враца

Министерството на образованието и науката поддържа огромен план за основаване на Център за енергийно развиване и нови науки (ЦЕРНН) във Враца. Предвижда се да бъдат построени софтуерна гимназия, академични корпус, център за развойна активност и кампус с общежития.
 
Днес планът бе публично показан в Народното събрание от кмета на Враца Калин Каменов, а министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков заявява институционална поддръжка за осъществяването му.
 
Целта е в бъдещия център да се приготвят експерти в региона на енергетиката, компютърните науки и новите технологии. Заедно с това ще се организират и научни проучвания и ще се работи дружно с бизнеса за превъзмогване на дефицита на готови фрагменти в тези основни за България браншове.
 
Бъдещата Регионална софтуерна гимназия се възнамерява да бъде открита за образователната 2025/26 година Тя ще притегля възпитаници от цяла Северозападна България, на които ще бъдат обезпечени общежития. Предвижда се основаване на индустриална зона, където приключилите експерти ще могат да се осъществят.
 
Паралелно с това те ще имат опция да продължат образованието си в корпусите на Софийския университет и Техническия университет-София, които ще бъдат открити в центъра. Изградени ще бъдат и детска градина, и състезателен център, тъй че да се обезпечат условия за професионална реализация и живот.
 
" Това, което оферирате като локална власт, е един нов модел за развиване на образованието. Образованието в актуалния свят е холистично. В него се преплитат детски градини, учебни заведения, университети, развойни научни звена, които работят взаимно и дават целокупност в развиването на актуалното обучение ", уточни министър Цоков. Той даде образец с ЦЕРН в Швейцария, където с изключение на научна инфраструктура има и софтуерно учебно заведение и учебен център.
 
Министър Цоков съобщи, че МОН припознава и ще поддържа плана, тъй като той е освен локален, а и народен. В него са съсредоточени доста от политиките, които могат да подобрят както междинното обучение, по този начин и висшето образовани и научните проучвания в България, изясни той.
 
Като изключително значимо проф. Цоков дефинира основаването на софтуерната гимназия. По думите му това е политика, за която има напън и от страна на бизнеса.
 
" С софтуерните гимназии в София, Правец, Бургас, Стара Загора, Варна и тази, която се планува да се построи във Враца, в България към този момент ще има систематизиране на подобен вид учебни заведения, които ще приготвят фрагменти за специалностите освен на сегашното, само че и на бъдещето. Заедно с това те ще приготвят експерти, към които по-късно ще може да се развие бизнесът ", уточни министърът.
 
По думите му бъдещият център във Враца ще стане и натурален районен STEM център. В него ще се приготвят експерти, които ще оказват помощ за всеобщото развиване на STEM образованието в страната.
 
Проектът за Център за енергийно развиване и нови науки се планува да се осъществя със средства по план за Интегрирано териториално развиване. По време на срещата поддръжка за него обявиха представители на бизнеса, университетските среди, министерствата на енергетиката, стопанската система и промишлеността, нововъведенията и растежа и народни представители.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР