Промените, които държавата ще направи за улесняване на енергийния пазар,

...
Промените, които държавата ще направи за улесняване на енергийния пазар,
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Промените в енергетиката няма да оскъпят тока за бита

Промените, които страната ще направи за улеснение на енергийния пазар, няма да окажат отрицателно въздействие върху цените на тока за бита. Това съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов.

След днешната среща на работодателите с премиера бяха обещани незабавни законови промени, с които да бъде обезпечено по-голямо предложение на енергийната борса. Целта е да се възстановяват цените, по които промишлеността купува ток.

" По-големите количества електрическа енергия, които ще излязат на свободния пазар, вършат в действителност по-ликвидна борсата и дават опция да се закупуват количества електрическа енергия, без да има подозрение, че има дефицит на електрическа енергия. По-големите количества постоянно водят, несъмнено, до по-конкурентни цени. Няма риск новите правила, които би трябвало да бъдат въведени в законодателството, да се отразят отрицателно върху цените на електрическата енергия за бита от 1-ви юли ", съобщи Иванов, представен от БНР.

По-рано през днешния ден работодателските организации разискаха с премиера Бойко Борисов промени в енергетиката. Стигнали са до консенсус за четири промени:

Първата е обвързвана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електрическа енергия, които до момента са имали преференциална цена за тази електрическа енергия и са я продавали непосредствено на НЕК, без да я продават на свободния пазар.

Втората мярка е обвързвана с сдруженията в енергетиката, които ще оферират на свободния пазар профилирана електрическа енергия - настрана дневна и настрана нощна електрическа енергия. Досега те предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, а в този момент ще оферират 12-часови дневни и нощни профили, с цел да може компаниите, които имат потребност единствено от нощна сила, да си купуват единствено такава, и противоположното.

Третата смяна касае така наречен американски централи. По тази тематика върви връзка с Европейска комисия за прекратяването на тези контракти. Ангажимент на държавното управление ще бъде да забърза тези диалози с Европейска комисия, тъй че да може в относително къс период да прекратим дълготрайните контракти за преференциална цена на електрическата енергия и наложително изкупуване.

Четвърта смяна е разпределителните сдружения да купуват софтуерните загуби на свободен пазар, да не бъдат към този момент по контролирана квота от КЕВР, да не бъдат с закрепен размер на тази електрическа енергия, а да купуват толкоз, колкото им е нужна на свободен пазар по свободно контрактувани цени.

Повече детайлности за подготвяните промени прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР