Промени в ЗОП предвиждат индексация на договорите, но методиката за

...
Промени в ЗОП предвиждат индексация на договорите, но методиката за
Коментари Харесай

Индексацията на договорите по обществени поръчки е в ход, спорът е за размера

Промени в Закон за обществените поръчки плануват индексация на договорите, само че методиката за това занапред ще се създава Заложен е 15% таван за промяна на първичната стойност на контракта Камарата на строителите желае по-големи промени в цените и прикани своите членове за включване в митингите
Наред с обезщетенията към бизнеса за скъпите ток и газ, поддръжката за превозвачите и ограничения за семействата против инфлацията, на дневен ред е и въпросът за индексацията на договорите по публични поръчки. Става дума за това, че доста компании, най-много в строителството, са спечелили обществени търгове преди 6, 12 или 18 месеца, когато цените на материалите и енергоресурсите бяха напълно други и в този момент бюджетите им не стигат за осъществяване на плановете. От няколко месеца те упорстват сумите по договорите им да бъдат обновени от страната, с цел да могат да продължат работата си.

В отговор на това ръководещото болшинство приготви план за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки, който беше импортиран за разискване на 13 май и мина разглеждане и утвърждение в Комисия за районна политика, благоустройство и локално самоуправление на 17 май. На процедура той планува основаването на правното съображение за превъзмогване на инфлацията в строителството. Сега промени на цените на след сключването на контракти са или неприемливи или доста мъчно осъществими.
Реклама Каква е задачата
" Един от най-големите проблеми в строителния отрасъл сега е високата инфлация, която докара до. Много обекти, в това число и с европейско финансиране, могат да не бъдат стартирани или приключени, тъй като компаниите отхвърлят да работят по цени, контрактувани преди 2-3 години ", уточни в свое известие Министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.

Внесеният законопроект и претекстовете към него са точно от Има Такъв Народ, чийто представител в държавното управление е Караджов.

Основният претекст за включването на опцията за индексация в Закон за обществените поръчки е извънредно бързия ритъм на, дървесината, на енергоносителите и други

" Само за 2021 година инфлацията в индустрията е скочила с над 16% по отношение на 2020 година Никой няма да работи на загуба. А забавянето е по справедливи аргументи - от оповестяването на публичната поръчка и подаването на офертите до подписването на договорите минават месеци, от време на време години ", се обосновава районният министър.
Реклама Как ще става актуализацията на цените
Предложенията за промени в закона за публичните поръчки в действителност не дават съответен отговор на въпроса по какъв начин и с какъв брой ще се индексират контракти, а плануват основаването на методика, която да бъде призната от Министерски съвет и която да отрази всички условия по инфлационните промени. На тази база ще могат да се компенсират настоящите контракти.

Според оповестените от министър Караджов данни, методиката планува строителните действия, по които ще се индексират цените, да бъдат разграничени на шест групи - сградно строителство, индустриални здания в региона на енергийната инфраструктура, индустриално строителство, мрежи и уреди в региона на ВиК, строителство на пътища, железопътни линии.

Според него " разделянето е съгласно тежестта на строителните материали в другите типове градежи и е в съгласие с Камарата на строителите ".

От тези промени няма да могат да се възползват обаче общинските планове. Вероятно те ще могат да покрият разликите по договорите от нарастването през тази година на дотацията за финансови разноски. Още повече, там където договорите и публичните поръчки са по европейски планове и стратегии, разликите ще се покриват от самите стратегии, в които има заложен запас.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Градове 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Право 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Пловдив Реклама
Така пред общините ще остане за решение казусът кои планове са предпочитани и би трябвало да бъдат приключени и кои да бъдат спрени.
Има и условия
Предвиденото изискване в методиката е, че ще могат да се индексират единствено действия, изпълнени след 30 юни 2021 година, или идни такива, за които определянето на цената е по предложения подадени след 31 декември 2020 година Максималният %, с който може да се индексира общата стойност на контракта ще е 15%. Индексация ще може да се прави на всеки три месеца.

Няма да се позволява актуализиране на цените за завършили към този момент контракти към датата на влизане в действие на методиката, които са с изпълнени действия и финансово разплатени.

Индексацията би трябвало да се основава и на оповестените на страницата на АПИ методически инструкции по отношение на: " Възможности за индексиране на контракти по време на осъществяването им в условия на инфлация ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Всички тези параметри по методиката са разисквани, прегледани и признати на работни срещи сред представители на Министерството на финансите, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на превоза и Камарата на строителите (КСБ) в България.
Съгласни, само че не напълно
На тези срещи КСБ са показали и информация за тежестта на строителните материали в себестойността на другите типове градежи. Целта е ограничение на индексацията до цената на материали, вложени в строителството.

Има обаче разминаване в разговора сред Камарата и държавното управление и то е в размера на % на индексацията или по този начин нареченият таван от 15%. Основен мотив на представителите на строителите по този случай е, че междинното повишаване на строителните материали от средата на предходната година е към 40% и посоченият в методиката таван от 15% е неправдив.

Източник от компаниите, които са подизпълнители по някои от публичните поръчки уточни пред " Капитал ", че с цел да сме изцяло наясно дали този размер от 15% е задоволителен би трябвало да обърнем внимание на обстоятелството, че той е за цялата стойност на контракта, а не за съответни детайли по него. В този смисъл " той е изцяло задоволителен, че дори може и да не е нужен ", тъй като множеството публични поръчки са подписани на доста по-високи стойности от действителните от компании и консорциуми, които нямат съвсем никаква история и опит като строители, а са основани единствено и само за присъединяване в съответната поръчка.

Изхождайки от тази догадка, те прибавят, че тежестта на действителното оскъпяване на поръчката пада върху подизпълнителите, които са в действителност същинските реализатори на детайли по договорите, а освен административно тяло в лицето на спечелилия и подписал контракт претендент.

" Да, оскъпяване има и то е към 40%, само че е за съответните действия в договорите, които са предоставени на подизпълнителите с към този момент действителни, а не повишени стойности ", показаха за " Капитал " представители на сектора.

Сега следва тематиката с индексациите на договорите да се разисква и на второ чете, като са вероятни голям брой разногласия и промени, както се случи при гласуването на решението за погашение на отговорностите към пътните строители.
Опит за манипулацияДали поради несъгласието си с препоръчаната методика или от други подбуди и макар присъединяване си в работните групи Камарата на строителите предприе чудноват ход по пропаганда на своите членове за включване в протестните дейности против държавното управление на 18 май.Представител на сектора даде информация на " Капитал " за авансово готови лозунги, с които да се включат в така наречен " народен митинг ", плануван за през вчерашния ден. Същите бяха коментирани и в OffNews.Освен, че даде атачмънтът с лозунгите, строителят още уточни, че " е значимо да се покаже на обществото по какъв начин сходни митинги се провеждат и по какъв начин организации, които би следвало да бъдат надпартийни се употребяват за постигането на политически цели, посредством организирането и призоваването за присъединяване в партиен митинг ".Част от строителите въпреки всичко се включиха в митингите на 18 май. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Дойкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР