Промени в наредбата за техническите прегледи ще въведе групиране на

...
Промени в наредбата за техническите прегледи ще въведе групиране на
Коментари Харесай

Цветни стикери ще показват колко еко е колата

Промени в наредбата за техническите прегледи ще вкара групиране на моторните транспортни средства по категории, според от екологичността, като разноцветни стикери ще разрешават бърза ориентировка какъв брой еко е транспортното средство. Новината заяви заместник-председателя на комисията по превоз в Народното събрание Станислав Иванов, представен от вестник 24 часа.

В по-дългосрочен проект концепцията е общините да могат да лимитират влизането на най-замърсяващите транспортни средства в избрани зони в градовете. Отделяните нездравословни излъчвания от транспортните средства ще се замерват при годишните механически прегледи, където и ще се лепи съответния стикер.

Предстои уточняване по какъв начин ще става маркирането - дали с лепенки с друг цвят или с пробиване на избрана зона в шарен стикер. По революционната концепция е в знака да има чип, който да съдържа всички данни за колата.

Според най-оптимистичния сюжет еко категоризацията ще бъде въведена след два месеца. Преди всички коли в придвижване да си получат стикера ще мине още година, защото техническите прегледи се вършат в друг месец от годината.

В момента в България има регистрирани към 3.5 милиона моторни транспортни средства. От целия автопарк 1.34 млн. транспортни средства на повече от 20 години, а 1.04 млн са създадени преди сред 15 и 20 години.

В Европа екологична категоризация на продаваните коли се прави от 1992 година, когато е въведена нормата Евро 1. Актуалната норма Евро 6 е в действие от септември 2014 година.

От към година от време на време се афишират ограничения, които би трябвало да понижат замърсяването от превоза. Сред тях беше и инспекция на пътя на нездравословните излъчвания от транспортните средства и прекъсване от придвижване на тези, които излизат отвън нормите.

Въпреки, че от края на предходната година пътните служители на реда са снабдени с нужните уреди за инспекция, не се е чуло такива да са правени.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (154)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР