Промененият туризъм е съвместна поредица на Money.bg и , която

...
Промененият туризъм е съвместна поредица на Money.bg и , която
Коментари Харесай

Някогашното малко рибарско селище, което стана една от най-горещите дестинации в света

" Промененият туризъм " е взаимна поредност на Money.bg и, която споделя по какъв начин се трансформираха интернационалният туризъм и дестинации през последната година. Тя показва още нови непопулярни благоприятни условия за пътувания и прекарвания на разнообразни места по света.

Преди два века Дубай е малко пристанищно населено място, в което живеят едвам 1200 души, а главното им прехранване са риболовът и търговията с перли. За няколко десетилетия емирството, което тогава е част от Абу Даби, съумява да притегли вниманието на задграничните търговци, които се заселват там, и по този начин при започване на 20-ти век се трансформира в основно пристанище за Близкия изток.

Истинският напредък за Дубай идва няколко десетилетия по-късно, когато там са открити находища на нефт. Огромните доходи от петролната промишленост съумяват да преобразят изцяло града и го трансформират в познатия ни през днешния ден заможен и финансов хъб.
 Снимка 540809
Източник:

Тъй като залежите на емирството са лимитирани, а прогнозите са, че те ще бъдат изчерпани в идващите няколко десетилетия, от края на предишния век Дубай се насочва към други две основни за стопанската система му промишлености - финансовата и туризма.

Днес емирството е може би най-желаната дестинация в Близкия изток и една от тези, привличащи най-вече задгранични туристи в света. За 2019 година Дубай е бил посетен от над 16,7 милиона души.
 Палм Джумейра
Източник:

Палм Джумейра

И през предходната година, която изцяло промени метода, по който пътуваме, емирството се очерта като желано място за туризъм. А единствено за първите пет месеца на 2021 година в града са пристигнали над 2 милиона задгранични жители.

Според данни на отрасловото министерство на Дубай той се обрисува като обичана дестинация на туристите от Русия и Франция, както и на тези от Германия и Съединени американски щати.
 Яхта вместо all inclusive: Алтернативният туризъм в Турция, който трансформира визията за отмора
Яхта вместо all inclusive: Алтернативният туризъм в Турция, който трансформира визията за отмора

Плаването с яхта сред курортите и непознатите дребни заливчета с тюркоазена вода съумява да притегли вниманието освен на туристите, само че и на локалните хора в южната ни съседка

Защо си заслужава и вие да посетите Дубай?

в света. Там на малко над 4100 квадратни метра са ситуирани едни от най-мащабните планове, основани през последните десетилетия. Като се стартира от най-високата постройка - хотелът Бурдж Халифа, издигащ се на 828 метра над земята (изборът на височината не е инцидентен - цифрата 8 е знак на благосъстоянието в арабския свят), и се стигне до най-дълбокия басейн Дийп Дайв Дубай, отворил порти напълно неотдавна и предлагащ преживяване на 60 метра под водата.
 Бурдж Халифа
Източник:

Бурдж Халифа

Емирството е дом още на един от най-мащабните изкуствени острови в света - Палм Джумейра, който покрива повърхност от 8 квадратни километра, както и на един от най-големите търговски центрове - Дубай Мол. В молът има повече от 1200 магазина, а площта му се равнява на над 50 стадиони за футбол.

Кога е най-подходящо да се пътува до емирството?

Тъй като през летните месеци температурите в Дубай доближават рискови височини над 40 градуса по Целзий, подобаващото време за пътешестване до емирството стартира от края на септември. През идващите два месеца става все по-хладно, като ноември е един от най-подходящите интервали за отмора там.

Какво да видите там?

Безспорно нещо, което човек не може да пропусне, когато отиде в Дубай, е Бурдж Халифа. Небостъргачът, който беше открит през 2010 година, публично продължава да бъде най-високата структура, изграждана в миналото. Луксозната постройка се намира в сърцето на комплекса Даунтаун Дубай, който е ситуиран на повърхност от 2 квадратни километра. В него се намира и друга забележителност за емирството - Дубай Мол с най-високите танцуващи фонтани в света.
 Снимка 540808
Източник:

Друга емблематична постройка е Кейн Тауър - небостъргач, извисяващ се на 310 метра в спираловидна форма, напомняща човешкото ДНК. Той се намира в един от най-престижните региони на емирството - Дубай Марина. От двете страни на изкуствено основания канал са ситуирани голям брой жилищни и офис здания, както и едни от най-реномираните и първокласни хотели и заведения за хранене.

Добре позната забележителност в емирството е изкуственият остров Палм Джумейра, който в действителност впечатлява с мащаба си. Той е построен в непосредствена непосредственост до плажната линия със своите 17 листа с дължина от 5 километра. Там се намират най-луксозните и скъпи жилища в Дубай, както и някои от най-красивите плажове.

На острова се намира и най-новата атракция на Дубай - наблюдателна площадка The View At The Palm. 360-градусова спираща дъха панорамна панорама на Палм Джумейра от 240 метра височина, разкриваща хубостта на Арабския залив отвисоко.

Сравнително ново е и лазурното крайбрежие The Pointe, откъдето се открива най-красивата панорама към превъзходния и първокласен хотел Atlantis The Palm, както към най-новите фонтани на Дубай.
 Снимка 540806
Източник:

Тези, на които им липсва Европа, могат да се разходят до Арабската Венеция. Познатият още като Мадинат Джумейра комплекс се намира сред три 5-звездни хотела. По каналите сред тях плуват гондоли, а по крайбрежията са ситуирани голям брой заведения за хранене и заведения.

История, сафари и най-големият пазар за злато

Дубай нормално се свързва с големите си лъскави небостъргачи и съвременни заведения. Той обаче има и друго лице - това от годините, в които е малко рибарско населено място, развило се като значим търговски център. В двете най-стари елементи на емирството могат да бъдат открити следите на предишното. Първата от тях е историческият квартал Ал-Фахиди.
 Ал-Фахиди
Източник:

Ал-Фахиди

Там човек може да се върне няколко века обратно с множеството непокътнати и съвсем непокътнати здания, построени от камък, гипс и дърво. По дребните криволичещи улички има галерии, магазинчета със сувенири и места, където човек може да опита обичайни за Дубай храни.

От другата страна на канала Дубай Крийк се намира другият исторически квартал - Дейра. Някога регионът е комерсиалният център на емирството, като следите от тогавашната му популярност могат да бъдат открити на дребното пристанище Саийд. Може би най-забележителната спирка от разходката в Дейра е Златния пазар. Смята се, че това е най-мащабният по размери и многообразие пазар за злато и бижута в света, като посетителите се потапят в море от скъпоценни камъни и метали по витрините на към 300 магазина.
 Златният пазар
Източник:

Златният пазар

За тези, които желаят да усетят още по-интензивно културата на Близкия Изток, може би най-подходящият избор са проведените офроуд обиколки с джип в пустинята. По залез слънце дюните получават хубав цвят, а след разходката по техните талази, човек може да вечеря под намерено небе в същински бедуински лагер.
 Снимка 540804
Източник:

Дубай като налична дестинация

Дълго време Дубай се смяташе за скъпа дестинация, само че през последните години тя стана по-достъпна значително с помощта на нискотарифните линии до емирството, предлагани от някои авиопревозвачи.

Няколко дни са задоволителни, с цел да бъдат прегледани най-големите забележителности на Дубай. Различни благоприятни условия за есенни пътувания сред 5 и 7 нощувки там оферират от.

Най-изгодните на човек за 6 дни и 5 нощувки там, като тази цена включва самолетните билети, прехвърляния, нощувките със закуска в хотел, застраховка и целодневна богата обзорна обиколка на Дубай с екскурзовод на български език. По-продължителните екскурзии за 8 дни и 7 нощувки са на на човек.

Пакетите не включват разноските за наложителните PCR проби, както и спомагателните екскурзии.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР