Пролетта, сезонът на прераждането и обновяването, често се свързва с

...
Пролетта, сезонът на прераждането и обновяването, често се свързва с
Коментари Харесай

Пролетна депресия - мит или реалност?

Пролетта, сезонът на прераждането и обновяването, постоянно се свързва с възприятие на наслада и подмладяване. Въпреки това, за някои хора този интервал може да донесе освен цветя и слънце, само че и възприятие на горест, незаинтересованост и отмалялост. Това положение е известно като пролетна меланхолия, само че дали в действителност съществува или е просто мит? В тази публикация ще изследваме произхода, признаците и доказателствата зад пролетната меланхолия, с цел да определим нейната правота.

Концепцията за пролетна меланхолия може да бъде проследена обратно във времето до антични цивилизации като гърците, римляните и индианските племена. Гърците са чествали фестивал, наименуван Антистерион през февруари, който е имал за цел да прогони депресията, обвързвана със зимата.

В края на 19 век немският психиатър Емил Крейпелин вкарва термина „ сезонно афективно разстройство “ (SAD), с цел да опише характерни признаци, свързани с измененията в сезона. Той означи, че някои пациенти са изпитвали меланхолия най-вече през зимните месеци, до момента в който други са имали сходни епизоди напролет и лятото. Въпреки това, едвам през 1984 година Норман Розентал, откривател от Националния институт по психологично здраве, разпространява концепцията за пролетна меланхолия посредством изследване, което документира позитивна реакция към светлината при пациенти, диагностицирани със сезонно афективно разстройство.

Симптоми на пролетна меланхолия

Ако пролетната меланхолия е действителна, тя нормално се демонстрира през ранна пролет (март до май) и се характеризира със следните признаци:
Потиснато въодушевление и възприятие на безнадеждностУмора и понижена енергияТрудности при централизация и взимане на решенияСоциална изолираност и липса на интерес към действия, които нормално носят радостПромени в апетита и тежестта, постоянно увеличение на апетита и наддаване на теглоНарушения на съня, в това число нараснала потребност от сън или затруднено заспиванеФизически признаци като главоболие, болки в тялото и мускулно напрежение
Няколко фактора поддържат концепцията, че пролетната меланхолия може да бъде същинска:

Някои проучвания демонстрират, че измененията в равнищата на хормоните, изключително мелатонин и серотонин, могат да повлияят на настроението и енергийните равнища. Излагането на естествена светлина оказва помощ за регулирането на тези хормони, евентуално обяснявайки подобрението, следено при лекуване със светлина.

Проучванията демонстрират, че пролетната меланхолия е по-разпространена в страни с по-високи географски ширини, където има обилни промени в дневната светлина сред зимните и пролетните месеци. Това допуска културно повсеместен фактор, обвързван с измененията в сезоните.

Няколко лекувания са посочили успеваемост при справяне със признаците на пролетна меланхолия, в това число терапия с ярка светлина, антидепресанти и когнитивно-поведенческа терапия. Тези лекувания са ориентирани към главните аргументи за депресията, предоставяйки спомагателни доказателства в поддръжка на съществуването на пролетна меланхолия.

Опровергаващи причини

Въпреки това, има и причини против съществуването на пролетна меланхолия:

Сезонно нарастване на депресивните разстройства: Докато някои изследвания оповестяват за повишение на депресивните разстройства напролет, други не откриват такава връзка. Това може да допуска, че пролетната меланхолия може да е по-скоро мит, в сравнение с действителност, защото нейните признаци могат да бъдат приписани на други фактори.

Липса на справедливи биологични маркери: За разлика от сезонното афективно разстройство (SAD), което има добре открити биологични маркери като промени в равнищата на мелатонин и серотонин, няма съответни справедливи доказателства в поддръжка на съществуването на пролетна меланхолия.

Въпреки че концепцията за пролетна меланхолия остава спорна, наподобява евентуално тя да е най-малко отчасти действителна. Симптомите, свързани с пролетната меланхолия, съответстват с измененията в сезоните и някои лекувания демонстрират заричане при облекчение на тези признаци. Необходими са обаче повече проучвания, с цел да се схванат изцяло биологичните механизми и да се откри дефинитивно съществуването на пролетна меланхолия. Независимо от това, в случай че изпитвате хронични признаци на меланхолия или тревога, значимо е да потърсите професионална помощ, без значение от времето на годината.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР