Пролетният месец април като че ли донесе лек полъх на

...
Пролетният месец април като че ли донесе лек полъх на
Коментари Харесай

Април донесе полъх на размразяване

Пролетният месец април сякаш донесе лек лъх на топене на интернационалната сцена. Да, става дума единствено за полъх, който още не е дълготраен и е доста надалеч от в действителност необратимо стопляне, само че той можеше да се почувствува в събития, позиции, апели и оценки.

Той се появи на фона на острата борба на Запада с Русия, която по всеобщо самопризнание доближи по-високи равнища от времето на Студената война. Достатъчно е да кажем, че сред тези два геополитически полюси просто няма разговор.

На подобен точно декор на 4 април във Вашингтон бе маркиран 70-годишният празник на НАТО с присъединяване на генералния му секретар Йенс Столтенберг и външните министри на алианса. Президентът Доналд Тръмп преди срещата му със Столтенберг е бил запитан какъв брой огромна съгласно него е съветската опасност за НАТО. " Надявам се, че няма да има никаква опасност за сигурността. Мисля, че ще се разберем с Русия. Наистина считам по този начин ", бил отговорът на Тръмп.

Разбира се, Йенс Столтенберт не пропусна в изказванията си във Вашингтон да приказва за възпирането на Русия и по какъв начин НАТО ускорява военното си наличие край границите й. Но в тези изказвания, в това число на заключителната му конференция, към този момент се долавяха нови нотки:

" Не желаеме да изолираме Русия. Стремим се към по-добри връзки с Русия "

Норвежкият генсек нееднократно е казвал това в последните месеци, само че за пръв кол го прави на подобен висок конгрес на алианса.

На конференцията Столтенберг се въздържа и от готовността на НАТО да подсигурява на Украйна свободното прекосяване на нейните кораби през Керченския проток. Отказът от такава подготвеност е доста индикативен. Може да си представим какво би станало, в случай че в бъдеще украинските кораби биха били придружавани от натовски, с цел да минават през Керченския проток. Сигналът е напълно явен - НАТО заобикаля конфликтните точки с Русия.

Норвежецът удостовери и сдържания метод на НАТО по отношение на погребването на ракетния контракт сред Съединени американски щати и Русия, който директно визира Европа: " НАТО няма желание да разполага в Европа нуклеарни ракети с наземно базиране ". А се очакваше таман противоположното.

Помолен да разяснява думите на Тръмп, генсекът изтъкнал, че няма несъгласие сред възпирането, защитата и разговора. " Може да водим разговор с Русия ", били са думите му.

Десетина дни по-късно апел за нова политика на Съединени американски щати към Русия насочиха в взаимна публикация във в. " Уолстрийт джърнъл " трима ветерани на американската политика. Това са 99-годишният Джордж Щулц, първият посланик на Съединени американски щати при целия мандат на президента републиканец Рейгън (1982-1987), Уилям Пери, 91 година, някогашен министър на защитата при президента демократ Бил Клинтън (1993-1997), и някогашният законодател Самюел (Сам) Нън, 80 година, който четвърт век е бил сенатор (1972-1997). Това, че са все някогашни, не значи, че е бивше и мисленето им. Тримата считат, че в този момент

равнището на опасност е по-високо от времето на Студената война

За да стартира Вашингтон нова политика по отношение на Русия, те оферират сформирането в Конгреса на двупартийна група, която да дава отговор за връзките с Русия и укрепването на НАТО. Подобен механизъм е оказал помощ преди време със Съюз на съветските социалистически републики. Авторите поучават също водачите на Съединени американски щати и Русия да развиват връзките.

А няколко дни по-късно апел за другарство с Русия изрази в изявление за Асошиейтед прес висшият главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа военачалник Къртис Скапароти. По думите му даже по времето на " желязната завеса " сред алианса и Съюз на съветските социалистически републики е имало разговор. " Ние разбирахме сигналите си. Говорихме си ", твърди той. Генералът се безпокои, че всички контакти сред страните са замразени и НАТО не знае какви са проектите на Русия. Затова той счита, че общуването сред военните е значима част от политиката на възпиране, тъй като когато съперниците знаят опциите и желанията си, е по-малко евентуално да стартират спор. " Затова си мисля, че би трябвало да поддържаме връзка повече с Русия. Това подсигурява, че ние се разбираме един различен и за какво вършим това, което вършим ", съобщи Скапароти.

На 16-17 април на посещаване в Москва бе американската президентска съветничка Фиона Хил. С домакините тя е разискала опциите за по-нататъшното съдействие сред Вашингтон и Москва в областта на сигурността, както и други интернационалните въпроси.

Според съветския зам. външен министър Сергей Рябков, който е преговарял с Фиона Хил, сирийският проблем се е обсъждал " като една от тематиките, по които сред Москва и Вашингтон върви задоволително работлив разговор ". " Обсъдена бе и Венецуела, само че разговорът е разкрил съществени дълбоки несъгласия и огромни разминавания в методите ", както писаха съветските медии.

Оказва се, че Фиона Хил не за пръв идва в Москва за съвещания, само че Вашингтон упорствал визитите й да не бъдат афиширани по чисто вътрешни аргументи. Очевидно да не се стоварват спомагателни главоболия върху Тръмп от страна на " дълбоката страна ", до момента в който е траело следствието за негов сговор с Русия, с цел да завоюва изборите през 2016 година Но това удостоверява цитираните му нагоре думи и желанието му да води разговор, да възстановява връзките с Кремъл.

Междувременно на 9-10 април в Санкт Петербург се организира форумът " Арктика територия на разговора ". Всъщност

това бе скандинавски десант

в родния град на Владимир Путин. Там пристигнаха шведският и норвежкият министър председател Стефан Льовен и Ерна Сулберг, също финландският и исландският президент Саули Ниинистьо и Гудни Йохансон. На пленарното съвещание и в двустранните диалози те разискаха необятен кръг въпроси - от опазването на Арктика и развиването на риболова там до поддържането на политическия разговор, сигурността, бизнеса, човешките контакти, опазването на здравето и други. Логично бе вниманието да бъде заострено към гостите от Швеция и Норвегия. Първата страна е измежду най-антируски настроените страни в Европейски Съюз, а втората е член на НАТО, въпреки да не изпада в русофобската тресчица на Стокхолм. Преговорите пък на Стефан Льовен и Ерна Сулберг с Владимир Путин бяха първите на такова ниво през последните 5 години или от началото на украинския спор.

Разбира се, че по Украйна позициите на гостите и домакина се разминаха. Но ето какво е споделил шведският министър председател Льовен измежду срещата с Путин: " Ценя опцията да се разисква политиката на такова ниво и съм надъхан за продължение на политическите договаряния. Трябва постоянно да имаме колкото се може по-добри връзки с Русия. " Единият от предшествениците му като министър председател Карл Билдт, за който се приказва, че е бил човек на Централно разузнавателно управление на САЩ, несъмнено си е " глътнал мисълта ", когато е прочел тези редове. Между другото на срещата Путин-Льовен преводачът е позволил една " вярна неточност ". Путин е употребявал думата " другари ", когато е приказвал за 500-те шведски компании с бизнес в Русия, където са вложили 5 милиарда вложения, само че в превода на шведски думата била " сътрудници ". След като изслушал превода, Путин, който поназнайва шведски, го поправил: " Аз споделих " другари ", а той преведе " сътрудници ", след което шеговито добавил: " Направо престъпник. " Всъщност разликата сред двете понятия не подсказва ли, че пред новия полъх има положителни вероятности?

Очевидно Стокхолм е желал категорично да подчертае смяната в метода си, тъй като тя бе маркирана освен от премиера, само че и в особено изказване на многопартийното държавно управление, в което се споделя, че кабинетът " ще се стреми да задълбочи съдействието с Русия по въпроси, представляващи интерес за Швеция ". А до момента Стокхолм избягваше разговора с Москва даже и по такива проблеми. Не е изключено тази смяна да е била съгласувана в ръководещата коалиция още преди идването на Льовен в града на Нева.

Желание за бъдещо съдействие изрази и норвежката премиерка Ерна Сулберг: " Нашата среща е добър старт за по-нататъшното съдействие. Имаше предпочитание за осъществяване на среща на високо ниво, с цел да се види в кои сфери ще може повече да взаимодействаме ". Според нея това са бизнесът, морето, северните райони.

Арктическият конгрес обаче не се ограничи единствено с Арктика. " Ако желаеме да вървим напред, би трябвало да го използваме (форума) като модел за понижаване на напрежението в други региони ", посочи Саули Ниинистьо на пленарната сесия. А Гудни Йоханесон прикани към това, което споделяха Столтенберг, тримата ветерани или Скапароти, въпреки и по различен метод: открит разговор сред Запада и Русия, с цел да се понижат неразбирането и рискът от спорове.

Всъщност от Санкт Петербург скандинавските стани изпратиха до Европейски Съюз и НАТО сигнал, че желаят съдействие, а не спорове с Русия. Те не се оповестиха против антируските наказания, само че самият факт, че

са подготвени за съдействие с Москва, е към този момент антисанкционен метод

Изброените дотук априлски признаци на по-топъл лъх надали са изолирани един от различен и инцидентно съвпаднали по време. Това не са " свободни електрони " със личен ход. По всичко проличава, че става дума за съгласувани дейности. Генерал Скапароти надали щеше да приказва по този начин, в случай че ги нямаше преди този момент сигналите на Столтенберг от Вашингтон. Нищо чудно, в случай че след време разберем, че публикацията на тримата ветерани от Съединени американски щати не е самодейна акция, а е била съгласувана с Белия дом или със Столтенберг. А и дали Скапароти щеше да приказва за разговор с Русия без апела на тримата отпреди изявлението му? Не мисля, че и скандинавският десант в Санкт Петербург е " свободен електрон ". Да, такива " десанти " се приготвят с месеци, само че надали норвежката премиерка Ерна Сулберг е пропуснала да се обади на сънародника си в НАТО Столтенберг за уточняване на позиции преди форума в Санкт Петербург.

Симптоми за полъх на съгласие в действителност има, само че може да се чакат и насрещни антициклони, които ще тръгнат най-много от " дълбоката страна " в Съединени американски щати. А в Европа ще бъдат носени от персони като Карл Билдт, към момента ръководещите в Лондон, или от полските водачи. Очевидно ще би трябвало още да зъзнем в чакаме на стоплянето в геополитиката.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР