Пролактинът представлява хормон, който се произвежда и секретира от аденохипофизата

...
Пролактинът представлява хормон, който се произвежда и секретира от аденохипофизата
Коментари Харесай

Пролактин

Пролактинът съставлява хормон, който се създава и секретира от аденохипофизата – предната част на хипофизната жлеза. Пролактинът се назовава още хормон на лактацията.

Причината за това му название е дейното присъединяване в подготвянето на организма на дамата за кърмене – тя нараства и стартира да синтезира кърма в гърдите. Физиологичната роля на пролактин при мъжа към момента не е ясна.

Секрецията на пролактин у индивида е неравномерна. През деня е ниска и нараства по време на съня. Менструалният цикъл оказва доста едва въздействие върху равнището на пролактина.

По време на бременност равнището му нараства, а през лактационния интервал очебийно се трансформира, взависимост от темп на кърмене. Много физиологични обстановки могат да провокират повишение равнището на пролактина в кръвта – раздразнение при сукане в интервала на кърмене, стрес, тежка физическа работа, сексуален акт и др.

Нива на пролактин

Нормалните стойности на пролактин варират сред 59 – 619 mIU/l. При повишени равнища на пролактин гърдите стават мъчителни, появяват се разконцентрирано зрение и главоболие, неточен цикъл и овулация, аменорея, сухота във влагалището. Възможно е приключване на кърма от гърдите. При доста повишени равнища на пролактин може да се получи хипотиреоидизъм.

 Хормон на кърменето

Повишените количества пролактин могат да провокират съществени отрицателни последствия като стерилитет вследствие на предотвратената овулация. Когато равнищата на пролактин станат прекомерно високи се следят нарушавания в отделянето на гонадротопин от хипоталамуса и лутенизиращ хормон от хипофизата. Тези процеси предизвикват нарушавания в отделянето на прогестерон и естроген.

Причините за високи равнища на пролактин са няколко. Най-често срещаната причина за висок пролактин е аденом на хипофизата. Той се дефинира като доброкачествено заболяване, а не като рак. Други вероятни причина са банкет на протеини, обезболяващи, антидепресанти, противозачатъчни, хапчета за кръвно налягане, някои хормонални медикаменти, опиати и алкохол.

Причини за висок пролактин могат да бъдат болести на мозъка, цироза на черния дроб, проблеми във действието на щитовидната жлеза, заболяване на яйчниците. При 65% от пациентите на хемодиализа се следи висок пролактин. Поради тази причина се счита, че бъбречни болести също могат да има връзка с аденом на хипофизата.

Високите равнища пролактин могат да се открият посредством кръвен тест, като са нужни минимум два, с цел да се открие нараснало количество пролактин. Често след проучване на кръвта се прави и скенер, с цел да се види дали няма израстък на хипофизната жлеза. Този израстък се среща при към 5% от дамите с висок пролактин.

Ниските равнища на пролактин могат да бъдат породени от предозиране с витекс, болестни положения като някои автоимунни нарушавания, следоперативни интервали, разстройство във функционалността на предния дял на хипофизата.

 Нива на Пролактин

Тест за пролактин

Чрез този тест се мерят равнищата на пролактин. Преди теста не трябва да се приема храна и вода за интервал от време, който лекарят би трябвало да дефинира. Изследването не трябва да се организира при прекарване на прочувствен стрес или физически старания директно преди теста, стимулация на зърната, проблеми със съня.

Тест за установяване равнищата на пролактин се прави за разкриване на вероятната причина за липса на цикъл; да се откри има ли израстък на хипофизата; при мъже, при които се подозира проблем с хипофизната жлеза.

Лечение на висок пролактин

За да се излекува високият пролактин, който е породен от бъбречна непълнота или хипотиреоза се назначава хормонална терапия. Тя има за цел нормализирането количеството пролактин в кръвта и унищожаване на галактореята /изтичането на секрет от гърдите/.

Когато повода за висок пролактин е банкет на избран медикамент, този банкет се прекратява. При съществуване на тумори на хипофизата се подхваща медикаментозно или хирургично лекуване, взависимост от размера на тумора.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР