Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отправя искане за задължително

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отправя искане за задължително
Коментари Харесай

Прокурорската колегия на ВСС иска яснота от парламента как да се преназначават спецмагистратите

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет насочва искане за наложително пояснение от законодателя, по отношение на приложението на §44-47 от Преходните и заключителните разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт (обн. в Дъждовни води, бр. 32 от 26.04.2022 г.) по 9 въпроси, които ще бъдат изпратени до Председателя на Народното събрание.

Колегията разиска, че при използването на § 44-47 от Преходните и заключителните разпореждания на ЗИДЗСВ са зародили неясноти във връзка с преназначаването и статута на магистратите, които би следвало да се преназначат в 3 месечен период, според § 44-46. Във връзка със основаната правна уредба, считано от 27.07.2022 година профилираните органи на правосъдната власт се закриват, магистратите и чиновниците в период от 26.04.2022 година до 26.07.2022 година се преназначават в други органи на правосъдната власт, считано от 27.07.2022 година, като решенията на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет подлежат на авансово осъществяване. Членовете на колегията се сплотиха пред това, че тази законова уредба слага редица въпроси, които следва да получат отговор чрез наложително пояснение на действителната воля на законодателя, според наредбата на член 51, алинея 1 от Закона за нормативните актове.

Въпросите, които ще се изпратят до Народното събрание, касаят тематики, във връзка с преназначаването на магистратите и правосъдните чиновници – желае се пояснение по какви справедливи критерии ще се извърши преназначаването по въведените квоти за магистратите с идентични длъжности и рангове, без да се засегне идентичният им статут и при липса на единодушие за преназначаване, по приложението на §44 и § 45. Последващ е въпросът по отношение на статутът на магистратите, които апелират решенията на Висш съдебен съвет за преназначенията си в интервала от 27.07.2022 година до привършване на всички правосъдни производства пред Върховен административен съд и вероятно при последвалите административни производства пред Висш съдебен съвет. В третият си въпрос колегията желае пояснение за това по какъв начин ще се подсигурява правилото за непроменяемост на правосъдния състав по делата, по които е извършено разпоредително съвещание в случаите, в които обжалвалите преназначението си съдии следва да продължат присъединяване си в правосъдните сформира – дали делата ще стартират изначало, защото тези съдии обективно няма по какъв начин да продължат присъединяване си като част от правосъдните сформира. Последващите въпроси са по отношение на статутът на магистратите след 27.07.2022 година, в случай че до тази дата няма изговаряне на Конституционния съд и производствата по преназначаването към момента са спрени и по какъв начин в тази ситуация ще се подсигурява правилото за непроменяемост на правосъдния състав по делата, по които е извършено разпоредително съвещание.

Колегията желае и пояснение на въпроси касаещи изискванията и редът за преназначаване на административните ръководители на закриваните структури и техните заместници - по реда на § 44, 45, 46, в качеството им на магистрати от закриваните структури, по реда на § 47, алинея 2, в качеството им на административни ръководители и техни заместници, като следва да се върнат на служба като магистрати в закритите органи или на общо съображение по реда на член 169, алинея 5?

Последните въпроси касаят връщането на служба на административните ръководители и заместниците им - включени ли са в квотите по § 44, алинея 3, § 45, алинея 3 и 6 или не?; „ Как ще се подсигурява статутът и възнаграждението на административните ръководители и заместниците им, откакто те са с 5-годишен конституционно открит мандат, който е преустановен със закон и не на основанията, посочени в чл.175, алинея 1 от Закон за съдебната власт? “, както и дали в наредбата на §45, алинея 7 законодателят е имал поради „ претендентите за младши следователи “, защото формулировката е неточна и съгласно която „ младшите следователи “, които не са приключили образованието си в НИП, се назначават без конкурс на служба „ младши следовател “.

Миналата седмица и прокурорската, и съдийската колегии на Висш съдебен съвет стопираха преназначенията на сперцпрокурорите и спецсъдиите до произнасянето на Конституционния съд по делото, заведено по искане на основния прокурор Иван Гешев за „ анулация “ на закона, с който се закрива спецправосъдието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР