Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува седем дисциплинарни производства

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува седем дисциплинарни производства
Коментари Харесай

ВСС образува седем дисциплинарни производства срещу магистрати заради делото „Осемте джуджета“

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет образува седем дисциплинарни производства против четирима прокурори и трима следователи. Те бяха поискани след разпоредената от изпълняващия функционалностите на основния прокурор Борислав Сарафов инспекция на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с проблема „ Осемте джуджета “.

Прокурорската гилдия образува дисциплинарни производства против следователите в Следствения отдел при Софийската градска прокуратура Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе, Петранка Рабаджиева; Ивета Маркович от Окръжната прокуратура в София; Дилян Деянов – прокурор от Окръжната прокуратура в Перник; Мирослав Илиев от Окръжната прокуратура в Бургас и Кирил Пейчинов – прокурор във Военно-окръжната прокуратура в София.

Борислав Сарафов, представен от Българска телеграфна агенция, уточни по време на съвещанието на прокурорската гилдия, че в направените от него оферти за формиране на дисциплинарните производства става въпрос за тежки нарушавания и безучастие на посочените магистрати, което е довело до тежки увреждания на престижа на прокуратурата.

В средата на август Софийската градска прокуратура повдигна обвиняване на прокурор Дилян Деянов по отношение на проблема „ Осемте джуджета “. Тогава той пристигна в прокуратурата дружно с юриста си Людмил Рангелов, само че отхвърли коментар пред медиите.

Деянов е упрекнат, че на 18.02.2020 година е върнал непозволено материални доказателства – златни монети, на разположение, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Наложена му е прокурорска мярка „ подписка “. Рангелов уточни, че делото, по което непрецизно са върнати монетите е обвързвано с „ Осемте джуджета “.

По същото досъдебно произвеждане в качеството на обвинени са привлечени някогашните съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова, за това, че на 23.03.2020 година в София, в съучастничество и за да набират за себе си имотна полза, укрили непознати движими движимости, златни монети, за които знаели, че са добити от другиго посредством закононарушение. Предвиденото в закона наказване е „ отнемане от независимост “ за период от 1 до 6 години.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР