Прокурорът на САЩ Джак Смит, който води делото срещу бившия

...
Прокурорът на САЩ Джак Смит, който води делото срещу бившия
Коментари Харесай

Съдия е склонна да оправдае Тръмп за секретните документи

Прокурорът на Съединени американски щати Джак Смит, който води делото против някогашния американски президент Доналд Тръмп след овакантяване на поста, отхвърли претекстовете на федерален арбитър, откакто тя алармира, че може да одобри изказванието на някогашния президент, че записите са негова персонална благосъстоятелност, оповестява " Ройтерс ".

Специалният прокурор Смит съобщи късно във вторник, че неговата работа ще апелира всяко решение на американския областен арбитър Ейлийн Кенън, което би инструктирало правосъдните заседатели по делото да прегледат това, което той назова " фундаментално неправилна правна причина " на Тръмп.

Тръмп, претендентът на републиканците, противник на президента демократ Джо Байдън на изборите на 5 ноември, се призна за почтен предходната година по обвинителен акт от 40 пункта,  съхраняване на класифицирани документи след овакантяване на поста през 2021 година и възпрепятстване на напъните на федералното държавно управление за извличането им.

Кенън, която беше назначена на пейката от Тръмп, даде знак, че може да одобри изказванието на Тръмп, че той е третирал документите като персонални според закон от 1978 година Законът за президентските досиета разрешава на някогашните президенти да водят записи, които нямат връзка с формалните им отговорности.

Прокурорите възразиха, че документите се отнасят до военни и разследващи въпроси на Съединени американски щати , в това число детайлности за американската нуклеарна стратегия, и не могат да се поясняват като персонални.

На 18 март съдията подреди на обвиняването и отбраната да предложат указания за правосъдните заседатели въз основа на два правни сюжета , като се одобри, че аргументът на Тръмп ще играе роля в процеса.
 Запис уличава Тръмп в неистина за секретните документи
Запис уличава Тръмп в неистина за секретните документи

CNN разгласява аудиозапис и текста към него от срещата през 2021 година в Бедминстър, щата Ню Джърси

В документите на Смит се споделя, че заповедта на Кенън се основава на неправилна правна причина и ще " изкриви процеса ".

Това е едно от четирите наказателни каузи, пред които е изправен Тръмп. Той се призна за почтен по всички тях и се опита да ги дефинира като политически стимулирани.

Адвокатите на Тръмп във вторник вечерта повториха аргумента си, че обвиняванията би трябвало да бъдат отхвърлени преди процеса.

Законът за президентските архиви беше признат, с цел да даде на държавното управление на Съединени американски щати владеене на публични архиви от администрацията на президент а. Той разрешава на някогашните президенти да поддържат избрани записи, считани за персонални, които нямат връзка с формалните им отговорности.

Тръмп твърди, че решението му да занесе материала в имението си Мар-а-Лаго във Флорида демонстрира, че е третирал записите като своя персонална благосъстоятелност. Прокурорите настояват, че законът за архивите не може да позволи на някогашен президент да съхранява класифицирана информация.
 Доналд Тръмп заплати рекордна гаранция
Доналд Тръмп заплати рекордна гаранция

Съдебни неприятности за някогашния президент

Тръмп е изправен пред обвинявания, които включват нарушавания на Закона за шпионажа, който криминализира неоторизирано владеене на отбранителна информация и скрит план за възпрепятстване на правораздаването.

Очаква се плануваният за 20 май развой по делото да бъде отсрочен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР