Прокуратуратурата обяви, че е повдигнала обвинение за умишлена безстопанственост срещу

...
Прокуратуратурата обяви, че е повдигнала обвинение за умишлена безстопанственост срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата: Екоминистърът е обвинен в безстопанственост

Прокуратуратурата разгласи, че е повдигнала обвиняване за умишлена занемареност против министъра на околната среда Нено Димов и му е определила 72-часова прокурорска мярка за задържане. Конкретното обвиняване е, че т ой е разрешавал потреблението на водата от язовира за промишлени потребности.

" Действията по следствието се отнасят до безстопанственост от длъжностни лица, довела до водната рецесия в Перник ", разгласи представителят на основния прокурор Иван Гешев Сийка Милева. Тя описа, че водният запас на явозир " Студена "  значително е намалял до мъртъв размер, при който не може да се реализира водоподаване. " Министерство на околната среда и водите стопанисва язовира. Нивото му се следи от ВиК в Перник. То рапортува на министъра на Министерство на околната среда и водите. Установено е, че ВиК сдружението непрестанно е уведомявало министъра за намаляването на водата. Нено Димов, в прорез на закона за водите, е разрешавал потреблението на водата от язовира за промишлени потребности на избрани сдружения. Така той е нарушил служебните си отговорности. Въпреки че е имал всички данни за притока, разхода и задаващата се злополука, Димов  е траял да отпуска месечно по 280 милиона куб м за „ Стомана “-Перник и по 80 млн. куб м за Топлофикация-Перник ", разгласи още Милева.

Димов съзнателно не е положил задоволително грижи за стопанисването и ръководството на " Студена ". По този метод са настъпили обилни вреди, изразяващи се в милиони литри вода. Вредите от тази занемареност са за 11 867 389 лева, твърди държавното обвиняване.

" Ако министърът бе извършил служебните си отговорности и не беше отпускал подобен воден запас за промишлени потребности, в този момент язовирът щеше да има над 7 млн. куб. м вода и нямаше да има воден режим ", разгласи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Той твърди, че безстопанствеността е траяла 20 и няколко месеца. 

Според него имало опасност Нено Димов да повлияе върху следствието. " Поради което към утрешна дата ще създадем искане за взимане на непрекъсната мярка задържане под стража във връзка с Нено Димов ", сподели представителят на държавното обвиняване. Дотогава Димов ще остане в ареста със 72-часова прокурорска мярка.

Кънев твърди, че се проверява и дали има връзка сред Димов и сдруженията, към които е отивала  водата за промишлени потребности, само че все още не е открито дали е имало някаква полза. Прокурорката от Перник, която първа написа в разпореждане, че може да се търси отговорност от ръководителите на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие, сега е командирована в спецпрокуратурата и работи по досъдебното произвеждане.

На директен въпрос какво е наложило такава показност при ареста на Димов в четвъртък следобяд Кънев се опита да изясни, че публицистите са останали с неверно впечателние - когато излязъл от Министерство на околната среда и водите, министърът към момента бил изцяло свободен човек, приказвал си с публицисти колкото изиска и бил арестуван чак към 17.00 ч. Всъщност министърът бе качен във ван на спецпрокуратурата незабавно откакто излезе от министерството в наличието навръх прокурор Кънев.

Кънев описа, че производството, по което в този момент се упреква Димов, било образувано преди месец. Предмет на инспекция били и всички дейности по ремонта на язовирната стена. Изяснявали се и всички условия по ръководство на водния запас от Министерство на околната среда и водите. Проверявало се и ВиК-Перник, 51% от което се държи от Министерство на регионалното развитие. 

" Към момента имаме обосновано предложение, че има умишлена занемареност, и при така събраните доказателства длъжностното лице е единствено Нено Димов ", безапелационен е Кънев. Прокурорите настояват, че в случай че се съберат доказателства и за други, то и те ще бъдат упрекнати.

Ако Нено Димов бъде приет за отговорен, законът предвиждва наказване " отнемане от независимост " от 2 до 8 години. Очаква се на следващия ден да бъде импортирано в съда настояването за непрекъснато задържане.

" Благодаря на КПКОНПИ и ДАНС. Още на 26-ти декември в Перник споделих, че ще създадем всичко допустимо, в случай че не да пуснем водата, то да стигнем до виновниците. Нашите инспекции не престават освен в Перник. Ще създадем всичко допустимо да предотвратим сходен развой и в други области на територията на страната. Подаването на питейната вода е активност със значение за националната сигурност. Затова сме разпоредили инспекции във всички ВиК. Това не са акции, това са инспекции ", разгласи пък основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

 

Боклукът няма нищо общо с водата

Министерство на вътрешните работи и прокуратурата се пробваха да избягат от въпросите за инспекцията за боклука. " Темата за боклука няма общо с брифинга, на който сме се събрали ", разгласи основният секретар на Министерство на вътрешните работи. Той въпреки всичко съобщи, че били предоставени инспекции на безусловно всички площадки, които се употребяват за предпазване и обработка на отпадък. Не е ясно по кое време ще приклучи тази инспекция. " Двете неща (водата и боклука) няма нищо общо. Те единствено вървят редом. След инспекцията ще знаем къде какво количество отпадък се съхранява във всяка точка от страната ", разгласи Иванов.

 

Концесия

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев разкри още, че от кабинета и дома на екоминистъра Нено Димов са конфискувани документи, свързани с концесионера на ски зоната над Банско " Юлен " АД. Сред тях било и писмото, което бившият основен прокурор Сотир Цацаров изпрати до премиера Бойко Борисов през 2018 година В него той предлага договорът за концесията да бъде изменен, така че да дава отговор на настоящото законодателство. По-рано прокуратурата откри, че в продължение на 17 години компания " Юлен ", която стопанисва ски зоната, е употребила 64% по-голяма повърхност от заложената. Въпреки че рекомендацията на главния прокурор не беше изпълнена от Министерство на околната среда и водите, Кънев счита, че все още няма доказателства за осъществено закононарушение от страна на Нено Димов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР