Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Николай Малинов за

...
Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Николай Малинов за
Коментари Харесай

Прокуратурата вкара делото за шпионство срещу Николай Малинов в съда

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт против Николай Малинов за шпионство. Това излиза наяве от на държавното обвиняване. В него се натъртва на това, че обвиняването е против " водач на политическа партия, за това, че се е сложил в услуга на непозната организация, с цел да й служи като разузнавач за да издаде информация, представляваща държавна загадка ".

В хода на следствието бяха извършени голям брой процесуално-следствени дейности - разпит на очевидци, претършуване, изземване и персонален обиск,  направени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на материалните доказателства, събрани са относими към предмета на доказване информации и документи, твърди прокуратурата.

През септември 2019 година прокуратурата шумно разгласи, че е задържала председателя на Националното придвижване " Русофили " Николай Малинов. След като изкара няколко часа в ареста, Малинов излезе против 50 000 лева парична гаранция и обвиняване в шпионаж в интерес на съветски организации и съветски жители. Доказателствата по делото, публикувани от прокуратурата, се оказаха куп материали за връзките сред Русия и България, по които работил Малинов. Прокуратурата разгласи, че той правел схеми за закупуване на български предприятия от съветски фирми и по този начин заплашил националната сигурност. Любопитен факт е, че всички документи бяха на съветски с едно изключение -  информация, отнасяща се до оръжейната компания " Дунарит ", която е обект на множество бизнес ползи и подмолни кавги.

После се оказа, че на двама руски граждани, с които Малинов е поддържал връзка - Леонид Решетников и Константин Малофеев, е неразрешено да влизат в България в идващите 10 години. Единият е бивш шеф в съветското разузнаване, другият - съветски милиардер.

 

Малинов се срещна с Путин

Пътуване на Малинов до Русия предизвика скандал, защото се случи, откакто му беше повдигнато обвиняване за шпионаж в интерес на Кремъл. В съветската столица българинът получи орден персонално от президента Владимир Путин. Съдия Антон Миталов от Специализирания углавен съд, който позволи тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български жител, глобен от Вашингтон поради данни за корупция. Доказателства в тази посока обаче не са огласявани обществено досега. Висшият правосъден съвет незабавно взе решение да изиска от прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Държавния департамент всички вероятни данни, засягащи Миталов, само че към момента не е известно какво е събрано по случая.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР