Прокуратурата в Мюнхен е разпоредила претърсване на компанията „Фин Фишер”

...
Прокуратурата в Мюнхен е разпоредила претърсване на компанията „Фин Фишер”
Коментари Харесай

Надушиха българска следа в акция срещу фирма за шпионски софтуер в Германия

Прокуратурата в Мюнхен е разпоредила претършуване на компанията „ Фин Фишер” (FinFisher). Производителят на стратегии за наблюдаване е обвинен в противозаконен експорт на програмен продукт, заяви ARD. През последната седмица следователи от Службата на митническата престъпна полиция са претърсили 15 жилищни и офис пространства в Германия и чужбина. Става въпрос за програмен продукт за наблюдаване като този, употребен от проверяващите органи.
Има съмнение, че мениджърите на „ Фин Фишер” са основали някаква паралелна конструкция в чужбина. Данните от малайзийския търговски указател демонстрират, че Стефан Йолкерс, един от предприемачите зад компанията, е основал там компания през 2015 година под името „ Raedarius M8 Limited”.
Следи от други компании на „ Raedarius M8” могат да бъдат открити в разнообразни фирмени бази данни: едноименна компания в България, една с малко по-различни имена в Пакистан и Дубай.
Въпросният Йолкерс е умрял от инфаркт в хотел в Индонезия през 2016 година, съгласно информация на локални медии. По данни от комерсиалния указател, една четвърт от акциите в „ Raedarius M8” принадлежат на разработчик на „ FinSpy”. Останалата част се ръководи от юрист от Мюнхен, чийто адрес съответствува с пощенски адрес на „ Фин Фишер”.
Има подозрения, че компанията е изнесла програмен продукт в чужбина без нужното позволение. В предишното софтуерът за наблюдаване неведнъж се е появявал в страни като Турция, за които федералното държавно управление не е издавало лиценз за експорт. Експертите, изследвали софтуера, са стигнали до заключението, че това е FinSpy - най-важният програмен продукт за наблюдаване на „ Фин Фишер”.
Експертите по сигурността считат FinSpy за изключително първокачествен артикул. Софтуерът разрешава да се реализира достъп до лист с адреси, фотоси и видеоклипове от хакнатите мобилни телефони и да се подслушват телефонни диалози. Софтуерът също така е считан за извънредно благонадежден.
За износа на програмен продукт за наблюдаване в Германия се ползват строги правила. Всеки експорт би трябвало да бъде утвърден от Федералната работа по стопанска система и надзор на износа. Отговорното Федерално министерство на стопанската система неведнъж е заявявало, че от 2015 година насам не е издавало лицензи за експорт на софтуера за наблюдаване. От компанията „ Фин Фишер” не разясняват дали откритият от него програмен продукт е един от техните артикули.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР