Прокуратурата ще проверява дали действията на държавата за ограничаване на

...
Прокуратурата ще проверява дали действията на държавата за ограничаване на
Коментари Харесай

Премиерът констатира поевтиняване на храните, КЗП – нарушения на търговските вериги

Прокуратурата ще ревизира дали дейностите на страната за ограничение на инфлацията и растежа на цените на главните артикули у нас не опонират на закона. От държавното обвиняване са се самосезирали по отношение на медийни изявления за подхванатите или предлаганите от държавни органи ограничения. По-рано през днешния ден министър председателят регистрира спад на цените на главните хранителни артикули.

В същото време инспекция на Комисията за отбрана на потребителите и Агенцията по сигурност на храните в столицата откри храни с изминал период на валидност, както и растеж на нелоялните търговски практики.

„ Предстои внасяне на редица нормативни актове, който да регламентират и контролират целия път на питателните артикули от производителя до магазина със съответните електронни етикети, с цел да се види кой какви надценки поставя “, разгласи Донев.

По неговите думи в магазините към този момент се виждат понижения на храните и стоките от първа нужда с 25-27 %.

В същото време КЗП и БАБХ влязоха на инспекция в хипермаркет в столицата и още в самото начало откриха нарушавания. Заместник-изпълнителния шеф на организацията съобщи, че са открити храни с изминал период на валидност по щандовете.

„ Установиха съществуване на регал към 20 опаковки кренвирши по 200 грама с изминал период на валидност на 6 март. И 5 или 6 опаковки моцарела към 150 – 200 грама с изминал период преди ден или два “, сподели Галя Викьова, заместник-изпълнителен шеф на БАБХ.
Качеството на хранителни артикули на щанда не е единственото, за което наблюдават контролните органи.

„ Една цена, която ви е промотирана, че е понижена или по-ниска, на щанда написа една цена, която очаквате да платите, само че на касата плащате друга “, означи Стоил Алипиев, ръководител на КЗП.
Нарушения са били открити и по това направление.

„ Над 500 може би към 570 инспекции са били направени, към 520-530 са били нарушаванията. По-притеснителното е, че приказваме за над 200 случаи, които могат да се прегледат като нелоялни търговски практики. Това, което действително е причина за изкуствено високите цени “, добави Алипиев.

До момента обаче страната обмисля единствено подобаващ мониторингов механизъм, който да демонстрира цената на снабдител и цената на търговец, с цел да могат потребителите да създадат осведомено решение. Глоби и наказания за момента не се плануват.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР