Прокуратурата се поддава на политическо влияние. Недопустимо въпреки нейната независимост,

...
Прокуратурата се поддава на политическо влияние. Недопустимо въпреки нейната независимост,
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Имиджът на съдебната власт клони към нула

„ Прокуратурата се поддава на политическо въздействие. Недопустимо макар нейната самостоятелност, обезпечена в Конституцията. Представям си какво ще стане, в случай че прокуратурата бъде изведена от правосъдната власт. Смятам, че сходни ръководители ще я създадат придатък напълно към някаква политическа партия, примерно ГЕРБ. Налага се политическата власт да постави старания, с цел да сложи правила по отношение на държанието на основния прокурор и представителите на правосъдните органи от Висш съдебен съвет ”. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков малко преди чуването си в Народното Събрание.

Той добави, че Висш съдебен съвет би трябвало да преглеждат всеки един сигнал насочен към тях:

„ Припомням, че през предходната година, откакто Гешев зае поста основен прокурор, доста сътрудници от разнообразни организации отправяха голям брой сигнали към Висш съдебен съвет, а те не им обърнаха внимание. Те се съдържат в този документ, който през вчерашния ден правосъдният министър внесе във Висш съдебен съвет. Членовете на Висш съдебен съвет обаче взеха решение, че е изминал срокът, за който те важат и това е съображение те да не бъдат обсъждани. Това е парадоксално ”, сподели Рашков.
 Янаки Стоилов: Главният прокурор би трябвало да отговори на доста въпроси и да освободи поста Янаки Стоилов: Главният прокурор би трябвало да отговори на доста въпроси и да освободи поста
„ Не съм сюрпризиран от резултата във Висш съдебен съвет. Не съм имал и илюзии, че те ще одобряват моето предложение. В края то бе оставено без разгл...

„ Отзвукът в общественото пространство е неглижиран до степен, че тези изявления са вестникарски и нямат никакво значение. Но в действителност те имат голямо значение за имиджа на правосъдната власт, който клони към 0 в този миг. Поради това, каквото и мнение да имат членовете на Висш съдебен съвет, коства ми се, че е пристигнало време, в което правосъдната власт би трябвало да реши този проблем изрично, а на мен ми се желае това да бъде направено и коренно ”, сподели още Рашков по Нова Телвизия. 

 

 

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР