Прокуратурата работи по различни версии за взрива в оръжейния завод

...
Прокуратурата работи по различни версии за взрива в оръжейния завод
Коментари Харесай

Прокуратурата работи по различни версии за взрива в Арсенал

Прокуратурата работи по разнообразни версии за гърмежа в оръжейния цех " Арсенал ". Специална комисия стартира инспекция. Експлозията умъртви трима души - един мъж и две дами, друга жена пострада тежко.

Двете дами, които през вчерашния ден бяха оповестени в неопределеност, бяха открити под руините на цеха, който се срути от детонацията. Стабилно остава положението на потърпевшата, която е настанена в столична болница. Прокуратурата работи по разнообразни версии, само че най-вероятната причина за случая е човешка неточност. Днес през целия ден продължи огледът, разпитани са и очевидци. Назначени са и голям брой експертизи, които да открият повода за случая. Разследването е поето от Национална следствена служба.

И през днешния ден продължава огледа на местопроизшествието в казанлъшката оръжейница, където при детонация починаха трима души. Тя избухна в завод, където се създават и съхраняват пиротехнически произведения.

" Самият софтуерен развой е разбъркване на няколко химични субстанции, с цел да се получат подготвени смеси ", изясни Дичо Атанасов - областен прокурор на Стара Загора.

Жертвите на случая са се намирали вътре в цеха.

" Мъжът е със стаж доколкото разбрах на този стадий - 8 години стаж в завода, едната жена е с 9 години стаж в завода, а другата с 15 години ", добави Дичо Атанасов

Според данни, предоставени от работодателя, потърпевшите е следвало да приключат работа, стартирана от предходния ден. От всички действия, осъществявани на територията на завода, това е една от най-безопасните. Необходимото количество примес за дотъкмяване на поръчката е било направено преди почивката от 10.00 до 10.15 часа. След нея починалите работнички е трябвало да почистят помещението. Причините за зародилия на по-късен стадий гърмеж, както и за наличието на починалия служащ в помещението следва да бъдат изяснени.

И четиримата потърпевши служащи имат годна дееспособност за работа с взривни субстанции, се споделя в известие до медиите на Главната ревизия по труда. Извършен им е и инструктаж за деня. Разпитани са очевидци, които са били на промяна.

" Описват какъв е индустриалния развой, в какъв брой са почнали работа, дали са били инструктирани ", сподели още Дичо Атанасов.

От Инспекцията по труда оповестиха, че тази година в " Арсенал " са осъществени 20 инспекции, при които са открити 95 нарушавания, като всички касаят здравословните и безвредни условия на труд. Конкретно в Завод 4 са направени шест инспекции и са открити 26 нарушавания, свързани с сигурността на труда. Според Красимир Петров - специалист по въоръжение и муниции разрушенията на взривения в " Арсенал " склад демонстрират, че вътре е имало взривни субстанции, които доста надвишават дневната норма, както е в условието.

" Продукцията не би трябвало да се остава в цеха, а да се кара в складове. В цеха стои единствено дневната норма ", сподели инж. Красимир Петров.

Оръжейният специалист уточни три казуса по отношение на работната среда на оръжейните фабрики.

" Първият е, че постоянно се нарушават условията на техника на сигурност при работа с барут и взривни субстанции. Вторият е неспазването на изискванията за предпазване на готовата продукция. Третият проблем е неквалифицираният личен състав. Заводите не поддържат непрекъснати служащи и когато получат огромна поръчка, търсят нискоквалифицирани служащи, които не се оправят със дилемите ", изясни инж. Красимир Петров.

Днес по предписание на Апелативната прокуратура стартира щателна инспекция на оръжейния цех. Ще бъде изискана цялата документи, която урежда индустриалния развой, вътрешните уредби, правилниците, като ще се ревизира дали се съблюдава сигурността на труда, софтуерните условия за работа на всички предприятия, които влизат в сдружението.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР