Прокуратурата проверява бивш вътрешен министър, който е настоящ депутат, за

...
Прокуратурата проверява бивш вътрешен министър, който е настоящ депутат, за
Коментари Харесай

Рашков, Терзийски и Маринов коментираха проверката срещу бивш вътрешен министър за пране на пари

Прокуратурата ревизира някогашен вътрешен министър, който е сегашен народен представител, за вероятно закононарушение - възпрепятстване на правораздаването и пране на пари. От държавното обвиняване не оповестяват името. Казват, че инспекцията е по сигнал, в който имало данни за разстройване на наказателно гонене.

Според известието на Софийската градска прокуратура, в получен през вчерашния ден сигнал се твърди, че някогашен вътрешен министър е разпоредил на свои подчинени да не рапортуват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали за съмнителни финансови преводи от страни отвън Европейския съюз към банкови сметки на физическо лице у нас.

В сигнала се показва и че е допустимо същият някогашен вътрешен министър да е съпричастен към пране на пари. В Народното събрание сега има трима някогашни министри на вътрешните работи.

На въпрос дали той е визиран в известието, Бойко Рашков отговори да питаме прокуратурата.

" А пък може да питате и различен един източник, от който евентуално е тръгнала тази информация към прокуратурата. Защото през вчерашния ден имаше едно писмо, което бяха разгласили в медиите, където в характерен жанр осведомят неправилно, подправено, злонамерено, очернящо положителното име на българските жители, в доста случаи и моето положително име и това продължава. Като отговор знаете ли на кое? Като отговор на моето присъединяване предходната седмица в взаимното съвещание с правната комисия, на което беше прегледан комплект от законопроекти за изменение и допълнение на Наказателно-процесуален кодекс, в това число процедурата за търсене на наказателна отговорност от основния прокурор ", сподели Рашков.

Друг някогашен министър и сегашен народен представител - Христо Терзийски, разяснява, че не се припознава в известието на прокуратурата.

" Никога не съм получавал пари от чужбина. Миналата година ми беше осъществена цялостна данъчна проверка за 6 години обратно. Не са открити някакви нередности. А и като се замисля, нямам градинар ".

И предшественикът на Терзийски - Младен Маринов съобщи, че не вижда себе си в известието за почналата прокурорска инспекция.

" Пред КПКОНПИ си попълням постоянно декларацията. Нямам информация да съм издирван или да съм проверяван. Данъчна инспекция ми направиха, нямам информация да имам нарушавания. Преводи от чужбина не съм имал в никакъв случай през живота си ".

Пред публицисти в Търговище основният прокурор разяснява, че не е осведомен с съответния проблем.

" Това, което ми стана ясно и ме уведомиха, че има известие на Софийска градска прокуратура, че е предоставена проверрка за възможни данни за осъществени закононарушения на КПКОНПИ. Защо на тях, евентуално тъй като този орган би трябвало да прави инспекции по отношение на лица с имунитет ", съобщи Иван Гешев.

От прокуратурата дават обещание повече информация, когато инспекцията завърши.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР