Прокуратурата повдигна обвинения на още 7 души – длъжностни лица,

...
Прокуратурата повдигна обвинения на още 7 души – длъжностни лица,
Коментари Харесай

Покуратурата обвини Светослав Глосов и още 6 души за катастрофата край Своге

Прокуратурата повдигна обвинявания на още 7 души – длъжностни лица, измежду които членове на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфрастуктура " (АПИ) и някогашният шеф Светослав Глосов за тежката злополука край Своге на 25 август 2018 година Глосов подаде оставка през януари.

Обвинените 7 души ще дават отговор за закононарушение по работа, в резултат на което без значение от водача на рейса, са предизвикали гибелта на 20 пасажери и междинни телесни повреди на други 8, оповестиха от прокуратурата.

Обвиненията на Светослав Глосов и Дончо Атанасов

Софийската градска прокиратура е събрала доказателства и е повдигнала обвиняване на Дончо Атанасов и Светослав Глосов като членове на Управителния съвет на АПИ. Според обвиняването, те не са изпълнили служебните си отговорности, с цел да облагодетелстват ДДЗД " Трейс Своге ". Вчера те са привлечени като обвинени.

Облагата, съгласно държавното обвиняване, се състои в това, че ДДЗД " Трейс Своге " не е направило за своя сметка ремонт за премахване на установени недостатъци. От това са настъпили обилни нездравословни последствия за шорфорите, които пътували по сектор 3 от път ІІ-16 " Своге – Нови Искър ".

От прокуратурата показват и че водачите са били сложени в заплаха от пътен случай, изразяваща се в по-дълъг спирачен път и загуба на непоклатимост при маневра, в резултат на пониженото противодействие на хлъзгане на посочения сектор.

Дончо Атанасов и Светослав Глосов са с ограничения за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лв..

Сред упрекнатите са изпълнителния шеф на " Трейс София " ЕАД, началника на Асфалтова база " Костинброд ", механически началник, член на екипа за строителен контрол и шеф на дирекция " Управление на планове, финансирани с кредитни вложения " в АПИ.

Обвиненията на водача на рейса Григор Григоров

Незабавно след кататрофата основният прокурор Сотир Цацаров разгласи, че Прокуратурата ще проверява тежката автобусна злополука край Своге в три посоки - дейностите на лидера на рейса, отговорностите на транспортната компания – транспортьор и положението на пътя.

Разследването бе предоставено на екип от следователи от Националната следствена работа.
На 26 август 2018 година Окръжната прокуратура в София упрекна водача на рейса Григор Григоров, че е нарушил Закона за придвижване по пътищата.

" При избиране на скоростта на придвижване на лидера на пътно транспортно средство е неразрешено да надвишава 40 км/ч, сигнализиран с пътен знак В 26 ", се споделя в нарушавания закон. По този метод по несъобразителност е предизвикал телесни повреди и гибелта на повече от едно лице. Случаят е дипломиран като изключително тежък. Наложена му е възбрана за овакантяване на страната и е отнета шофьорската брошура на Григоров.

Експертизите на настилката

На 31 август 2018 година следователи взеха 9 проби от настилката за проучване. Те са били предоставени на специалисти, които да изготвят умозаключение за индикаторите на асфалтовата примес и дават отговор ли те на одобрената рецепта за асфалтова примес за износващ слой на покритието на пътя и на нормативно откритите стандарти.

По време на следствието са били събрани доказателства за осъществени закононарушения по работа от длъжностни лица от АПИ. На 16 ноември 2018 година материалите по това следствие са били отделени и изпратени на способената прокуратура – Софийска градска. Така формираното ново произвеждане е било предоставено за следствие от основния прокурор на следователи от Националната следствена работа.

По досъдебните производства, ръководени от Окръжната прокуратура в София (за закононарушение по транспорта) и от Софийската градска прокуратура (за закононарушение по служба) е събран огромен размер от доказателства,

По двете каузи са осъществени общо 10 огледа на местопрестъпление, разпитани са 155 очевидци, назначени са общо 46 експертизи. Изготвени са огромна схема на местопроизшествието, доста динамични скици с местата на ударите и крайните положения на определяне на участниците в злополуката край Своге.

Как е станала злополуката

Установен е механизмът, по който е настъпила злополуката, аргументите и изискванията за случая, положението на пътя и на мантинелата и несъответствието им с откритите стандарти. Събрани са доказателства за дейностите и бездействията на разнообразни длъжностни лица.

От събраните по делото доказателства е изяснено, че при придвижването си в зоната на десен завой, по в двете посоки платно за придвижване, състоящо се от две пътни ленти, при мокра асфалтова настилка, рейсът МАН е навлязъл в лентата за насрещно движещи се коли и се е удaрил с товарни коли " Нисан Примера " (първи удар) и " Ситроен Берлинго " (втори удар).

След втория удар рейсът излязъл от платното за придвижване от дясната му страна, блъснал се в мантинелата, минал през нея и навлязъл в страничния склон. При спускането си по него рейсът се преобърнал и паднал на дясната си страна.

Скоростта на рейса все още на нахлуване в завоя е към 53,5 км./час а с тази скорост лидерът на рейса не е имал техническа опция при наличното положение на мократа асфалтова настилка да премине през пътния сектор на завоя без да навлезе в насрещната пътна лента. Такава техническа опция лидерът на рейса е имал, в случай че е спазил оптимално допустимата скорост от 40 км./час.

Заради това прокуратурата продължава да поддържа обвиняването си против водача Григоров за това, че е нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата, вследствие на което е предизвикал по несъобразителност гибелта на 20 лица и телесни повреди на 8 потърпевши. Това е и главната причина за злополуката.

Еспертизи откриват фалшив асфалт

От събраните доказателства е открита и техническа причина за случая и това е доста понижен коефициент на сцепление сред гумите и асфалта, дължащ се на неприятното му качество. В резултат на нормативно несъответстващата конструкция на пътната настилка, коефициентът на сцепление е бил мощно занижен, което не е без значение за злополуката.

Грапавостта на пътното покритие по индикатор дълбочина е оценена като незадоволителна. Съпротивлението на хлъзгане на пътната настилка е по-малко от минимално допустимото.
В строителната документи за осъществяване на строително-монтажни работи на ЛОТ 17 от план " Транзитни пътища V ", са заложени условия по отношение на типа и качеството на инвестиции материал. Изискването е било в асфалтовата примес да има наедрял трошен камък, с коефициент на полируемост не по-малко от 50.

От заключението на експертизата се открива, че в асфалтовата примес е вложен не трошен камък, а трошен варовик, а коефициентът на ускорено гланциране е 28. Липсата на наедрял скален материал води до това да не се сътвори добър скелет на асфалтовия слой и неустойчивост за формиране на коловози и недобро сцепление сред гумите на автомобила и пътната настилка. Това положение на сектора от пътя в региона на местопроизшествието се явява в причинно – следствена връзка с настъпилия тежък резултат, показват от държавното обвиняване.

Установено е, че пътят в региона на произшествието е бил с натоварен трафик и е трябвало да бъде обезопасен със стоманени защитни огради с висока дарба на задържане. Установено е също, че в плановата документи даже не е било планувано слагане на мантинела.
От събраните доказателства се открива, че инсталираната в сектора на произшествието мантинела не би могла да задържи рейс върху пътната настилка.

Обвинениете длъжностни лица

Съобразявайки събраните доказателства за дейностите, които са били осъществени от 5 разнообразни длъжностни лица, ангажирани с ремонта на този сектор от пътя, както и основаните от тях документи, удостоверяващи точното и качествено осъществяване на дейностите по ремонта и типа и качеството на вложените материали, Окръжната прокуратура в София повдигна обвинявания и на чиновниците по превоза.

- Б. Иванов - началник екип и изпълнителен шеф на " Трейс София " ЕАД- реализатор по Проект " България- Транзитни пътища V - ЛОТ 17 ", път II – 16, " Своге- Нови Искър " Участък 3 от км 50+790.53 до км 81 + 778.84

- С. Трифонов - Началник Асфалтова база " Костинброд ", на който по надлежния ред е предоставена активност по ремонта на пътищата, според Трудов контракт № 337/13.05.2013г., подписан с " Трейс – София " ЕАД,

- И. Иванов - механически началник, на който по надлежния ред е предоставена активност по ремонта на пътищата, според трудов контракт № 337/13.05.2013г. подписан с " Трейс – София " ЕАД

- М. Т. - строителен инженер, член на екипа за строителен контрол на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, на който по надлежния ред е предоставена активност по строителен контрол при ремонт на пътя, според Трудов контракт № 8/03.04.2012г.

- С. Попниколова - Директор на дирекция " Управление на планове, финансирани с кредитни вложения " в Агенция " Пътна инфраструктура ".

Предявяват се постановленията за привличане на 4 длъжностни лица – Б. Иванов, С. Трифонов, И. Иванов и М. Томова. На 22 април 2019 година следва привличането на още едно длъжностно лице от Агенция пътна инфраструктура - М.Т.

Б. Иванов е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 15 000 лв., а на останалите обвинени гаранцията е в размер на по 2 000 лв..

Разследванията по двете каузи не престават.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР