Прокуратурата пък е обжалвала пред САС и обезщетението за неимуществени

...
Прокуратурата пък е обжалвала пред САС и обезщетението за неимуществени
Коментари Харесай

Катаджия осъди прокуратурата за над 120 000 лева за незаконно обвинение и уволнение

Прокуратурата пък е обжалвала пред САС и компенсацията за неимуществени вреди от противозаконното обвиняване, заради което съдът акцентира, че то е за тежко закононарушение, обвързвано с работата на Цветков и допуска по-силни отрицателни преживявания, а това води и до по-големи неимуществени вреди. Освен това съдът подчертава, че делото е траяло безразсъдно дълго, а през това време служителят на реда е бил в незнание по какъв начин ще завърши, като приема, че избраното от Софийски градски съд обезщетение от 25 000 лв. е заслужено.

Относно компенсацията за неполучените заплати съдът отбелязва, че от заповедта за уволняване не остава подозрение, че най-тежкото дисциплинарно наказване е обосновано само с наказателното дело, а общественото оповестяване на случая в медиите е бил единственият претекст за отстраняването от служба и последвалото уволняване.

" Съгласно най-новата процедура на Върховен касационен съд, когато се касае до премахване от служба, въпреки и да е резултат от преценката на дисциплинарно-наказващия орган, щом е предпоставило настъпване на имуществени вреди в директна и непосредствена последица, те следва да бъдат репарирани от прокуратурата като пропуснати изгоди, изразяващи се в неполучено месечно заплащане ", се споделя в решението на САС. Така наказана да заплати и това обезщетение на Цветков е прокуратурата, въпреки съдът да отбелязва, че дисциплинарно-наказващият орган е този, който не е съобразил презумпцията за невиновност.

" Пропуснатото заплащане е закономерна правна последица от неоснователното обвиняване и ответникът е материалноправно легитимиран да дава отговор. Отстраняването от служба е директно разследване на воденото наказателно произвеждане, заради което е налице причинна връзка сред държанието на ответника и претърпените вреди ", стимулира се съдът. В решението си апелативните съдии показват още, че наредбата в Закона за МВР  за обезщетяване на вреди от нелегално уволняване може да компенсира чиновниците за неполучени до 6 заплати и по тази причина тя не изключва отговорността на прокуратурата за отплата на всички произтекли от противозаконното обвиняване вреди. В тази връзка съдът написа, че за разлика от ЗМВР, в Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) " попадат всички вреди в причинна връзка с наказателното произвеждане, които е понесло репресираното лице ".

" В случая, въпреки връзката сред обвиняването и вредите да е опосредена от акта на работодателя, вреди за ищеца не биха настъпили, в случай че не бе повдигнато обвиняване, поради което е отхвърлен от служба и му е наложено дисциплинарно наказване ", се споделя в решението. В случая с Цветков той е получил обезщетение от 6 заплати от Министерство на вътрешните работи, по тази причина те са приспаднати от компенсацията от 98 831 лв., което съдът му присъжда за останалите неполучени хонорари.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР