Прокуратурата образува досъдебно производство с оглед данни за нерегламентирано използване

...
Прокуратурата образува досъдебно производство с оглед данни за нерегламентирано използване
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва незаконно използване на шпионския софтуер Пегас

Прокуратурата образува досъдебно произвеждане с оглед данни за нерегламентирано потребление на програмен продукт " Pegasus ", оповестиха от държавното обвиняване.

В хода на досъдебното произвеждане ще се проверява непозволено прекопирване посредством компютърна стратегия на данни за достъп до осведомителна система, предопределени да обиден повече от една осведомителна система и настъпването на тежки последствия от това действие. Уточнява се, че следствието е предоставено на следовател.

Дадени са инструкции за събиране на доказателства. По делото са приложени документи, изпратени са писма към всички институции по отношение на закупуването и/или потреблението на програмен продукт " Пегас ", допълват от прокуратурата.

Предстои да бъдат разпитани очевидци, да се приложат и други документи, да се назначат нужните експертизи, гласи известието.

Преди седмици министър председателят Кирил Петков отхвърли ДАНС да разполага с данни за потребление на шпионския програмен продукт " Пегас " от която и да е българска институция.

Повод за заявката му беше известието на Софийска градска прокуратура, че ревизира за вероятно непозволено потребление на израелския програмен продукт в държавни структури за нерегламентирано подслушване на български жители.

Междувременно надзорният орган на Европейски Съюз за отбрана на данните (ЕНОЗД) прикани за възбрана на противоречивия шпионски програмен продукт " Пегас ", създаден от основаната в Израел компания Ен Ес Оу груп (NSO Group).

В началото на януари Полша призна, че употребява израелския шпионски програмен продукт. Лидерът на ръководещата в страната партия " Право и правдивост " Ярослав Качински сподели, че страната му е закупила " Пегас ", само че отхвърли обвиняванията, че той се употребява против политическата съпротива. Софтуерът е " употребен от организациите за битка с престъпността и корупцията в доста страни ", а в Полша е бил под контрола на съда и прокуратурата, уточни още той. Скандалът избухна предишното лято във Франция около изказвания, че и телефонът на президента Макрон е бил подслушван с тази стратегия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР