Прокуратурата няма да дава никаква информация по делото, по което

...
Прокуратурата няма да дава никаква информация по делото, по което
Коментари Харесай

Прокуратурата ще си трае за разследването на подслушваните стотици протестиращи


Прокуратурата няма да дава никаква информация по делото, по което са подслушвани стотици протестиращи. Това стана ясно от изказване на представителя на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Преди дни до тях е изпратено писмо от депутата Николай Хаджигенов, ръководител на комисията за полицейско принуждение и подслушване на жители. В него се упорства на идващото съвещание на комисията да участва прокурорът, наблюдаващ делото, по което са прилагани СРС-тата.

" Нашето мнение е, че по отношение на настоящите магистрати не може да бъде упражняван парламентарен надзор, доколкото, според решение на Конституционен съд от 1995 година се споделя, че длъжностните лице, които са изключени от парламентарен надзор, това са президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати ", съобщи Кръстев. По-рано от прокуратурата са изпратили и публично писмо в същия дух.

Делото, по което са подслушвани протестиращи, се води в спецпрокуратурата от предходната година. То е по необработен в никакъв случай текст от Наказателен кодекс за протест, въоръжено въстание и насилствена промяна на властта. От прокуратурата признаха, че такава кореспонденция има, само че настояват, че тя е против предприемача Васил Божков и хора, които са се опитвали да радикализират митингите. Според Хаджигенов подслушваните неоснователно са стотици, в това число и политически водачи.

За това дело се разбра едвам след встъпването в служба на служебното държавно управление. Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че прокуратурата е приравнила протестиращи жители на хора, които готвят въстание, и с това опрощение ги е подслушвала. Тезата на държавното обвиняване е, че нелегално подслушвани няма. Формално за използването на СРС-тата най-вероятно е издадено правосъдно позволение. Прокуратурата обаче отхвърля да разяснява целесъобразността на това подслушване.

Още в края на юни Бюрото за надзор на СРС откри, че в два случая има нелегално подслушване. Засега не се знае кои са нелегално следените.

Източник: Mediapool
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР