Прокуратурата е проверила вече дейността на Комисията за незаконно придобито

...
Прокуратурата е проверила вече дейността на Комисията за незаконно придобито
Коментари Харесай

Шефът на комисията за конфискация е спокоен за казуса с Елизабет Елена вон Месинг

Прокуратурата е проверила към този момент активността на Комисията за нелегално добито имущество (КОНПИ), която през 2015 година е прекратила производството против подсъдимата за пране на пари у нас финландска гражданска от съветски генезис Елизабет Елена вон Месинг и освобождението на обезпечения на 23 млн. лв.. Тя бе наказана на първа инстанция и сега е оповестена за търсене, откакто показа в съда медицински документ, подписан от двама лекари, единият от които е умрял година по-рано. Идеята на документа е била съдът да анулира възбраната на Месинг да напуща страната.

Това отговори оглавявалият тогава КОНПИ Пламен Георгиев пред " Дневник " след чуването на двамата претенденти за началник на новата антикорупционна комисия в парламентарната комисия за битка с корупцията.

В петък стана известно, че неправителствената организация " Антикорупционен фонд " е сезирала прокуратурата по случая с искане КОНПИ да бъде тествана за какво и на основата на какви документи е освободила обезпеченията за 23 млн. лева В петък от пресцентъра на основния прокурор обясниха за " Дневник ", че сигналът още не е входиран.

Днес разясниха, че в късните часове на петъчния ден е дошъл сигнала, само че първо би трябвало да бъде разпределен на наблюдаващ прокурор, който да реши дали да образува инспекция или да откаже.

След думите на Георгиев " Дневник " още веднъж потърси пресцентъра на прокуратурата, откъдето обявиха, че ще създадат инспекция по въпроса - занимало си е към този момент обвиняването с активността на КОНПИ, на следващия ден. Говорителят на основния прокурор не вдигаше през целия ден телефона си.

Иначе Пламен Георгиев изясни, че прокуратурата преди няколко месеца - не мога да уточни с акуратност, е проверила активността на комисията за конфискация по случая с обезпечението на вон Месинг и е постановила, че няма никакво нарушаване. Освен това действителността на показаните от Месинг документи в процедурата пред КОНПИ били доказани от интернационалния отдел към комисията.

По тази причина съгласно него прокуратурата ще откаже да образува инспекция по подадения в петък сигнал от антикорупционния фонд. Според Георгиев сигналът е поради течащата все още процедура по желание на началник на новия антикорупционен орган.

Ако не ме изберете за началник на антикорупционната комисия, ще се върна в прокуратурата

Ако не бъде определен за началник на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев ще се върне да работи в прокуратурата. Това се разбра от чуването в парламентарната комисия за битка с корупцията на двамата претенденти да оглавят антикорупционния орган - Пламен Георгиев, номиниран от ГЕРБ и " Обединени патриоти " и Николай Николов, повдигнат от Българска социалистическа партия.

Въпросът към двамата беше различен - дали в случай че бъдат определени за поста ще предложат съперника си за собствен заместител. Георгиев първо отговори какво ще направи в случай че не бъде определен ще се върне като редови обвинител. Преди да стане ръководител на настоящата до момента комисия за конфискация Георгиев е работил като следовател и прокурор, както и за малко за зам.-министър. По какви следствия е работил четете тук.

След конкретизиране, че въпросът на депутата от Движение за права и свободи Симеон Симеонов бе различен, Пламен Георгиев стартира с: " несъмнено господин Николов е една доста мощна кандидатура, има доста сериозен опит и да, той е едно от имената - в случай че ми бъде гласувано доверие, по отношение на неговата експертиза за спор на ползи, едно от имената, които....ще преценява. Благодаря ".

Отговорът на претендента на Българска социалистическа партия Николай Николов бе, че в случай че съперникът му е склонен би го предложил за собствен заместител.

Подробности от чуването четете по-късно в " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР