Прокуратурата е прекратила разследването срещу бизнесмена Васил Божков за ръководство

...
Прокуратурата е прекратила разследването срещу бизнесмена Васил Божков за ръководство
Коментари Харесай

Прокуратурата вече не разследва Божков за ръководство на престъпна група

Прокуратурата е прекратила следствието против предприемача Васил Божков за управление на проведена незаконна група заради липса на доказателства. Това излиза наяве от известие на институцията, публикувано в сряда.

То идва, откакто през 2020 година Божков получи, след което избяга в Дубай. Сред обвиняванията тогава беше, че Божков е бил водач на проведена незаконна група, образувана за изнудване, насила, данъчни закононарушения, пране на пари и други.

В края на 2023 година той се прибра в България и беше арестуван под домакински арест.

Сега прокуратурата заяви, че е завършила следствието по делото за престъпни закононарушения против Божков. Тъй като липсват доказателства, е прекъснато делото за управление и присъединяване в проведена незаконна група.

Предстои обаче прокуратурата да внесе в съда делата против Божков за обезчестяване, подбуждане към умишленото ликвидиране и опит за съзнателно ликвидиране. Според прессъобщението това включва обвиняването против предприемача, че е подбудил различен да убие съперника му в хазартния бизнес Йордан Динов . Динев беше убит в центъра на София през 2012 година

Освен това Божков ще бъде съден и за покушението против Манол Велев през 2015 година, след което той изпадна в кома. Велев, чиито бизнес действия бяха свързани с хазарт, превоз, недвижимо имущество и други, умря преди две години.

Божков ще бъде съден и за подбудителство към ликвидиране на още един човек с букви Б. С., пишат от прокуратурата, както и за опит за обезчестяване.

Това се случва, откакто по-рано Божков получи 19 обвинявания – за това, че от януари 2014 година управлява незаконна група, за изнудване, длъжностни и данъчни закононарушения, подкупи, подбуждане към ликвидиране и пране на пари. Основната част от обвиняванията обаче са свързани с неплащане на такси от
хазарт.

През 2021 година той беше глобен от Съединени американски щати дружно със настоящия съпредседател на Движение за права и свободи Делян Пеевски поради " забележителна роля в корупцията в България ".

През 2023 година Божков по отношение на изказванията си, че сред 2017 и 2019 година е бил изнудван и е на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов , някогашния финансов министър в кабинета му Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова . Божков твърди, че също така е плащал и такса " успокоение ", с цел да се одобряват закони, облагодетелстващи негови компании.

През декември прокуратурата по неговите изказвания заради липса на доказателства за осъществено закононарушение.
 Какви секрети крие Васил Божков  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР